Muistot

Immanuel Wallerstein 1930–2019

Sosiologi

Arvostettu yhdysvaltalainen sosiologi ja taloushistorioitsija Immanuel Maurice Wallerstein kuoli 31. elokuuta 2019 New Yorkissa. 88-vuotiaana kuollut teoreetikko tunnettiin kapitalismin ja globalisaation omaperäisenä kriitikkona. Hän työskenteli aina kuolemaansa asti vanhempana tutkijana Yalen yliopistossa.

Hän oli syntynyt 28. syyskuuta 1930 New Yorkissa. Hänen isänsä ja äitinsä olivat molemmat puolanjuutalaisia Galitsiasta. He muuttivat ensimmäisen maailmansodan pyörteissä Berliiniin, josta he emigroituivat Yhdysvaltoihin vuonna 1923.

Jo kotona hän kiinnostui kansainvälisestä politiikasta. Vanhemmat vastustivat aktiivisesti natsismia ja fasismia.

Intian itsenäisyysliikkeen toiminnasta ja postkolonialismista sosiaalisen herätyksen saanut Immanuel Wallerstein aloitti opinnot Columbian yli­opistossa vuonna 1947. Neljä vuotta myöhemmin hän sai filosofian kandidaatin paperit, väitöskirja valmistui vuonna 1959. Myös kommunismin vastainen hysteerinen mccarthyismi leimasi opiskeluvuosia.

Myöhemmin hän toimi Columbian yliopiston professorina vuosina 1958–1971. Hän tuki Columbian yliopiston opiskelijoiden suorittamaa valtausta keväällä 1968. New Yorkista hän siirtyi McGillin yliopistoon Montrealin, jossa hän opetti viisi vuotta, kunnes palasi New Yorkiin – Binghamtonin yliopistoon.

Hänestä tuli yksi johtava kapitalismin kriitikko, joka tuki globalisaation vastaista liikettä – kuten tekivät myös Noam Chomsky ja Pierre Bourdieu. Näin hän säilytti yhteyden myös nuorempiin sukupolviin.

Useita kymmeniä kirjoja kirjoittanut Immanuel Wallerstein nousi yhdeksi näkyväksi yhteiskuntatieteiden kansainväliseksi tähdeksi 1970-luvulla, jolloin hän kirjoitti uraauurtavan trilogian The Modern World System ensimmäisen osan. Se oli ensimmäinen merkittävä nykyteoria globalisaatiosta, jota hän kutsui maailmanjärjestelmäksi.

Immanuel Wallerstein mukaan nykyinen maailmanjärjestelmä perustuu siihen, että pääomat tuottavat jatkuvaa voittoa. Se on jakanut maapallon kolmenlaisiin alueisiin: ydinalueisiin, puoliperiferioihin ja periferioihin.

Länsi-Eurooppa on 1400-luvulta lähtien tähän päivään ollut ydintä, maailmanlaajuisen tuotantoketjun huipulla.

Maailmanluokan kakkosketjuun, puoliperiferiaan kuuluvat nykyään puolestaan esimerkiksi Turkki, Meksiko ja Thaimaa. Ne ovat taloudellisesti alisteisia ydinalueille, mutta pystyvät taloudellisesti hyödyntämään maailman periferioita. Tyypillisiä periferiamaita taas ovat vaikkapa Tansania, Haiti ja Kambodža.

Vieraillessaan Helsingissä maaliskuussa 2008 Immanuel Wallerstein totesi, että maapallon seuraavat 50 vuotta ovat kaaoottiset. ”Kapitalistinen järjestelmä ei yksinkertaisesti enää toimi. Se ei tuota enää kapitalistille tarpeeksi voittoa.”

Jukka Petäjä
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet