Muistot

Mikko Valtonen 1968–2019

Taiteilija

Kolme hahmoa harhailee köynnösten keskellä värikkäässä tilassa, riisutussa metsässä. Työn nimi on Laupias johdatus levollisuuteen. Mikko Valtonen maalasi sen vuonna 1997.

Kuvataiteilija Mikko Valtonen kuoli sairaskohtaukseen 12. elokuuta 2019 Varpaisjärvellä. Hän syntyi Joutsenossa 2. joulukuuta 1968 ja kasvoi Pohjois-Savossa Siilinjärvellä.

Mikko Valtonen oli pääosin itseoppinut taiteilija, joka haki tuntumaa taiteilijan ammatin käytäntöihin Limingan taidekoulussa ja Oriveden Opistossa. Valtosen taiteessa kaikki oli itse keksittyä kuvakielestä tekniikoihin. Hänellä ei ollut tekotapojen välisiä raja-aitoja; kaikki, mikä palveli sisältöä oli käyttökelpoista. Niinpä hänen tuotannossaan on maalauksia, veistoksia ja piirrossarjoja.

MTV:ssä pyöri 2000-luvun alussa Valtosen piirrosanimaatio Siilinjärvellä perustetun Aavikko-yhtyeen Viitostie-kappaleeseen. Tekstejä ja kuvaa yhdisteleviä omakustanteisia sarjakuva-albumeita ilmestyi tuotteliaimpana kautena joka vuosi.

Valtosen taide kommentoi paljastavasti elämän peruskysymyksiä. Niiden vakioteema oli miehen elämä luonnon ehdoilla. Tämä yksinkertaistus sisälsi moninaisia, suorasukaisia pohdintoja ihmisen ja luonnon suhteista, sukupuolisuudesta, elämän ja kuoleman myyteistä ja arjen itsestäänselvyyksistä.

Valtonen piti taidetta elinehtona, elämään kuuluvana, metsästykseen ja kalastukseen verrattavana, hengityksen kaltaisena toimintana. Viettien ja arkipäiväisyyksien tulkkeina olivat rinnakkain tavalliset ihmiset ja ylimaalliset, enkeleitä ja muita henkiolentoja edustavat hahmot.

Valtosen taiteen syvin aihe on elämän koristelematon paljaus ja sen yksinkertaisen pienuuden lohduttava hyväksyminen. Monet työt kommentoivat myös vakavaa masennusta, josta hän kärsi. Silti hänen töistään huokui huumori, traagisuuden kääntöpuoli.

”Kansantaiteeseen teoksilla on suunnilleen sama suhde kuin aikoinaan kaupungeissa syntyneellä folkilla kansanmusiikkiin. Valtosen taidetta voisi siis sanoa veistokselliseksi folkpopiksi. Hauskaa se ainakin on”, Helsingin Sanomat kirjoitti vuonna 2010.

Taiteilija viihtyi lähellä luontoa. Niinpä hän asui ja työskenteli Pällikkään vanhalla koululla Varpaisjärvellä seuranaan koira ja vieressä tapahtuva metsän elämä.

Vaikka olikin erakkouteen taipuvainen introvertti, Valtonen oli aktiivinen osallistuja. Vuodesta 1993 hän piti yksityisnäyttelyjä eri puolilla Suomea ja osallistui keskeisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Viimeisin yksityisnäyttely oli Tampereella Galleria Rajatilassa 2015.

Kuopion kaupungin jakaman kuvataiteen Minna-palkinnon Mikko Valtonen sai vuonna 1999. Hänen teoksiaan on julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa.

Jaakko Rönkkö

Anni ValtonenKirjoittajat ovat Mikko Valtosen ystävä ja sisar.

Oikaisu 10.9. kello 8.45: Korjattu lopusta Mikko Valtosen nimi.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet