Muistot

Jorma Pesonen 1946–2019

Valtiotieteen maisteri

Valtiotieteen maisteri Jorma Pesonen kuoli 4. elokuuta 2019 Vantaalla pitkän sairauden uuvuttamana. Hän oli 73-vuotias, syntynyt 14. heinäkuuta 1946.

Tampereen lyseossa Pesonen ymmärsi, että monet hänen opettajistaan olivat kokeneet sodan. Tiedonhaluisena hän käytti sopivat tilaisuudet hyväkseen ja ”haastatteli” opettajiaan. Historian tunneilla hän istui eturivissä ammentaen tietoa ns. parkettipaikalta. Äiti halusi poikansa näkevän maailmaa ja lähetti hänet 16-vuotiaana Eurooppaan peukalokyydillä. Pitkän saksan lukijana Pesonen innostui kun häntä ymmärrettiin.

Lukion jälkeen Pesonen muutti Helsinkiin opiskelemaan kansantaloustiedettä. Opiskelija pisti energiansa Hämäläis-Osakunnan toimintaan, jonka toiminnanjohtajaksi hänet valittiin. Pian hän oli osakunnan yhteiskuntakerhossa ja toimi Hämäläisten Ravintola Oy:n hallituksessa.

Suoritettuaan loppututkintonsa 1974 Pesonen avioitui Mae Cedercreutzin kanssa, joka luki kieltenopettajaksi. Pariskunta muutti Vantaalle missä Pesonen liittyi Etelä-Vantaan Sosialidemokraatteihin ja sai luottamustehtäviä kaupungista: käräjäoikeudesta ja ympäristölautakunnasta, Kaivokselan koulun johtokunnan puheenjohtajana.

Ensimmäisessä työpaikassaan Lomaliitto ry:ssä 1974–84 Pesonen toimi osastopäällikkönä, vastuualueena sosiaalinen lomatoiminta Suomessa. Myöhemmin hän siirtyi Keuhkovammaliittoon, jossa tehtäviin kuului kehitysyhteistyö. Työ vei Sambiaan, missä liitto oli perustamassa ammattikoulua. Pian Pesonen oli mukana toteuttamassa kansainvälistä lasten rokotuskampanjaa Nicaraguassa osana WHO-ohjelmaa. Vuonna 1990 Pesonen valittiin Amnesty Internationalin ensimmäiseksi Suomen pääsihteeriksi.

1990-luvulla Suomessa ihmisiä jäi työttömiksi ja konkursseja tehtiin. Pesonen kouluttautui velkaselvittäjäksi ja pääsi 1995 töihin Kuluttajaliittoon, jossa velkaneuvonta oli aloitettu pienessä mittakaavassa pääsihteeri Leena Simosen aloitteesta. Pesosen kyky tehdä ihmisten kanssa yhteistyötä vaikeissakin tilanteissa kävi pian ilmi ja asiakkaita hakeutui hänen vastaanotolleen runsaasti.

Pesosella oli kyky kuunnella ja hän oli talousosaaja, joka hallitsi arjen talouspolitiikan. Siksi asiakkaat tunsivat nopeasti luottamusta häneen. Kun Kuluttajaliiton ponnistelu velkaneuvonnan saamiseksi viranomaisten vastuulle toteutui, Pesonen oli ensimmäisenä kehittämässä Kuluttajaviraston velkaneuvontaa. Sieltä Pesonen siirtyi eläkkeelle vuonna 2009. Joitakin vuosia myöhemmin maksuton velkaneuvonta siirtyi Suomessa kunnalliselle tasolle.

Jorman harrastus oli lukeminen, hän luki laidasta laitaan, oli kirjaston suurkuluttaja. Myös uiminen oli tärkeää. Koko perheelle vuoden paras hetki oli muutto kesämökille Sondbyn kylään Porvooseen. Jormaa jäävät kaipaamaan vaimo, tyttäret Emmi ja Hanna puolisoineen sekä kolme omaa ja neljä bonuslastenlasta.

Madeleine Cedercreutz-Pesonen

Leena Simonen

Kirjoittajat ovat Jorma Pesosen puoliso ja työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet