Muistot

Robert Frank 1924–2019

Valokuvaaja

Yksi maailman arvostetuimmista valokuvaajista, Robert Frank kuoli 9. syyskuuta 2019 Invernessissä, Kanadan Nova Scotiassa. Hän syntyi 9. marraskuuta 1924 Zürichissä. Tarkkaa kuolinsyytä ei ole kerrottu, mutta Frank oli jo iäkäs, 94-vuotias.

Vaikka Frank syntyi Sveitsissä, hänet tunnetaan nimenomaan Yhdysvaltojen kuvaajana. Hänen kirjansa The Americans on yksi maailman kuuluisimmista valokuvateoksista. Kirja julkaistiin vuonna 1959, joskin jo edellisenä vuonna versio siitä ilmestyi Ranskassa.

Kirjan 83 kuvaa Frank valikoi kaikkiaan 28 000 valokuvasta, jotka hän otti kierrellessään ­Yhdysvaltoja kahden vuoden ajan. Esikuvana hänellä oli muun muassa toisen suuren Amerikan kuvaajan Walker Evansin kirja American Photo­graphs (1938).

Evans näytti suuren laman ajan, kun taas Frank kuvasi sodan jälkeisen nopean talouskasvun aikaa. Frankin kuvat iskivät särön menestyvän maan myyttiseen kuvaan. Hän toi esiin luokkaerot niin maalla kuin kaupungeissa, näytti yhteiskunnan kerman ja köyhät, sekä valkoiset että mustat.

Frankin kuvat olivat ajan mittapuulla teknisesti karkeita, rakeisia mutta välittömiä. Niissä oli samaa todellisuuden tuntua, jota cinéma vérité toi vähän myöhemmin dokumenttielokuvaan.

The Americansia ei heti arvostettu. Se ei sopinut puhtoisten omakotitalolähiöiden ihanteelliseen maailmaan. Kuvia moitittiin sekä sisällöltään että tekniikaltaan suttuisiksi. Beat-kirjailija Jack Kerouacin esipuhe edisti hieman myyntiä, joka oli aluksi nihkeää.

Vähitellen The Americansin arvostus kasvoi, ja se on ollut jo pitkään kiistaton mestariteos.

Robert Frankin äiti oli sveitsiläinen. Saksalainen isä menetti kansalaisuutensa juutalaisena. Puolueettomassa Sveitsissäkin natsien uhka varjosti perheen elämään sodan aikana ja herkisti Frankin vastustamaan sortoa kaikkialla.

Frank opetteli valokuvausta ja julkaisi ensimmäisen kirjansa 40 Fotos vuonna 1946. Seuraavana vuonna hän muutti Yhdysvaltoihin ja sai New Yorkissa töitä Harper’s Bazaar -lehden muotikuvaajana.

Sveitsiläinen kollega Jakob Tuggener toimi Frankin esikuvana taiteelliseen ja itsenäiseen valokuvaan. Camera-lehti julkaisi Frankin kuvia Tuggenerin rinnalla vuonna 1949.

Frank palasi välillä Sveitsiin, matkusteli Euroopassa ja Etelä-Amerikassa ja julkaisi kirjan Perussa ottamistaan kuvista. Välillä hän vei perheensä asumaan Pariisiin, mutta palasi aina Yhdysvaltoihin.

Vuonna 1950 Frank sai kuviaan MoMAn ryhmänäyttelyyn 51 American Photographers.

Vähitellen myönteinen näkemys ­Yhdysvalloista mureni, kun hän näki sosiaalisen eriarvoisuuden ja rahan ylivallan.

Siitä ko­kemuksesta syntyi The Americans.

1950-luvun lopussa Frank ryhtyi tekemään elokuvia. Pull My Daisyn (1959) käsikirjoitti Kerouac näytelmänsä pohjalta. Siihen osallistui beat-sukupolven tähtiä, kuten Allen Ginsberg, Gregory Corso ja Delphine Seyrig.

Frankin tunnetuin elokuva on kiistelty dokumentti Cocksucker Blues (1972), joka kuvaa Rolling Stonesin kiertuetta. Hän ohjasi myös musiikkivideoita muun muassa New Orderille ja Patti Smithille.

Frank jatkoi myös valoku­vaamista ja julkaisi useita kirjoja. 1970-luvulta lähtien hän ­jakoi aikansa kahden kodin, New Yorkin Bleecker Streetin ja Nova Scotian, välillä. ­

Kanadassa Frank sai vuonna 2015 taiteen kunniatohtorin arvon.
Harri Römpötti
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi