Muistot

Pekka Pajuniemi 1940–2019

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja Pekka Pajuniemi kuoli elokuun 16. päivänä 2019 Terhokodissa Helsingissä. Hän oli syntynyt Kankaanpään Vihteljärvellä 29. kesäkuuta 1940 kymmenlapsiseen pienviljelijäperheeseen.

Maatalouden ohella Kankaanpäässä on perinteisesti ollut paljon pienyritystoimintaa, jossa palvilihan tuotannolla on ollut erityisasema. Pekka Pajuniemen elämäntyöksi muodostuikin Lihansavustamo Pekka Pajuniemi Oy Sipoon Talmassa.

Yritystoiminta palvausalalla sai alkunsa 1962, kun Pekka veljiensä Veikon ja Matin kanssa perusti yhtiön Tuusulan Mäyräkorpeen. Vahva palo itsenäiseen yrittämiseen johti kuitenkin siihen, että Pekka perusti Ulla-vaimonsa kanssa oman palvaamon Sipoon Talmaan 1976.

Siitä alkoi tie nykyaikaiseksi, lähinnä pääkaupunkiseutua palvelevaksi lihanjalostamoksi. Palvituotteiden lisäksi ryhdyttiin valmistamaan muitakin kokolihatuotteita ja makkaroita.

Pajuniemi kiinnitti erityistä huomiota kauppiaiden ja asiakkaiden toiveisiin ja sovitti tuotantonsa niiden mukaan. Yh­tiön arvot perustuivat perinteiden vaalimiseen, perheyrittäjyyteen ja korkeaan liikemoraaliin, jossa arvostettiin osaavaa henkilökuntaa, liike- ja yhteistyökumppaneita ja kilpailijoita.

Pajuniemen sanottiin toimivan ”rakkaudesta saunapalviin”. Sitä symbolisoi jo aamuyön tunteina saunan lämpöjä tarkastava isäntä, joka vielä iltamyöhällä kävi sammuttamassa valoja tuotantotiloista.

Lihateollisuuden piirissä puhuttiinkin Pajuniemen hengestä, joka näkyi tuotteiden laadussa ja yrityksen tuloksessa.

1990-luvun loppupuolella tuotevalikoima oli yli puolensadan, joista tärkeimmät olivat perinteiset palvituotteet. Perinteisten tuotteiden synty pohjautui siihen ilmapiiriin ja käden taitoihin, jotka Pajuniemi oli saanut jo lapsuuden kodistaan ja kotiseudultaan.

Niinpä Jyväskylän yliopiston kansatieteen professori Asko Vilkuna ehdottikin vuosituhannen alkupuolella, että valtioneuvosto ottaisi käyttöön erityisen perinneneuvoksen avonimen ja tämä arvonimi myönnettäisiin ensimmäiseksi Pekka Pajuniemelle.

Pajuniemen perheessä tehtiin hyvässä kunnossa olleesta yrityksestä luopumispäätös vuosituhannen vaihteessa. Yhtiön liikevaihto lähenteli sataa miljoonaa markkaa, omavaraisuus oli toimialan korkeimpia ja työntekijöitä lähes 70. Pekka Pajuniemi säilytti tuntuman lihanjalostusalaan kiinnittäen erityistä huomiota luomutuotannon edistämiseen kuolemaansa saakka.

Pekan aktiivinen osallistuminen hallitustyöskentelyyn päättyi vuonna 2013. Elämää varjosti vakava sairaus ja pitkäaikaisen elämänkumppanin kuolema keväällä 2014.

Pekka oli saanut 50-vuotispäivälahjaksi henkilökunnalta golf-setin. Siitä syntyi vuosia kestänyt peli-innostus, joka säilyi elämän viime viikkoihin asti.

Viimeiset vuotensa Pekka sai oman kertomansa mukaan elää onnellisena yhdessä uuden puolisonsa Annen kanssa. Pekan ja Annen kodin elämää tuli täydentämään kolme reipasta leonberginkoiraa, joiden kanssa pariskunta vietti paljon aikaa luonnossa Talman, Lohjan ja Saariselän maisemissa.

Leonberginkoiria pidetään itsevarmoina, rauhallisina, pelottomina, toimeliaina ja voimakastahtoisina. Nämä samat ominaisuudet luonnehtivat hyvin myös koirien isäntää Pekkaa.

Seppo Sarlund

Aulis Vannekoski


Kirjoittajat ovat Pekka Pajuniemen ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet