Muistot

Enn Anupõld 1937–2019

Toimittaja

Toimittaja Enn Anupõld kuoli Tallinnassa 29. elokuuta 2019 pitkällisen sairauden murtamana. Hän oli syntynyt Elvassa 31. tammikuuta 1937.

Enn Anupõld toimi kahteen otteeseen kirjeenvaihtajana Suomessa. Niinä päivinä hänestä kehittyi suuri Suomen ystävä. Yhdessä puolisonsa Ellen kanssa he pitivät yllä kontakteja Suomeen työuran jälkeenkin.

Anupõld opiskeli Tarton yli­opistossa Juhan Peegelin johdolla.

Vuosina 1961–64 hän opiskeli Moskovassa puoluekoulun lehdistöosastolla. Sen jälkeen hän toimi Viron yleisra­diossa radio-ohjelmien päätoimittajana vuoteen 1972.

Vuonna 1974 hän siirtyi Moskovan tv:n ja radion Skandinavian kirjeenvaihtajaksi asemapaikkanaan Helsinki. Vuonna 1974 hänet kutsuttiin ETV:n televisiojohtajaksi Tallinnaan, jossa hän toimi aina vuoteen 1986. Viron rakenteiden alkaessa muuttua Enn Anupõld palasi kirjeenvaihtajaksi Helsinkiin, tehtävään, jota hän kaipasi. Vuonna 1990 hän siirtyi takaisin Tallinnaan, jossa edessä oli sopeutuminen uuteen tilanteeseen.

Jätettyään ETV:n hän toimi muun muassa presidentti Arnold Rüütelin ja puoluejohtaja Vaino Väljaksen neuvonantajana. Hän teki myös radio- ja televisio-ohjelmia. Monet niistä käsittelivät Suomea. Hän kirjoitti myös useita kirjoja. Ühe elu pöörud kertoo Vaino Väljaksen tarinan. Vana telemasti varjus on hänen oma työhistoriansa. Vuonna 2004 ilmestyi suomeksi hänen kirjansa Euroopan ikkunalaudalla. Suomesta ja suomalaisista virolaissilmin.

Usein Enn muisteli suomalaisia toimittajaystäviään, joista monet olivat Yleisradion piiristä. Usein tarinoissa osansa oli yleisradiojohtaja Pekka Silvolalla, joka tapasi aina kysyä Ennulta ”kuinka Enn voi”. Vastaus kuului myös heti: ”Enn voi hyvin”.

Kieli teki tepposensa – tämähän ei pitänyt paikkaansa. Mutta asian kunniaksi Enn saattoi ottaa haitarin ja virittää kuulijat uuteen vaiheeseen.

Vielä 2000 luvulla Enn Anupõld oli Viron Suomi-seuran puheenjohtaja.

Tapio Siikala

Jarmo Virmavirta


Kirjoittajat ovat Enn Anupõldin ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet