Muistot

Matti Stén 1931–2019

Tekniikan lisensiaatti

Tekniikan lisensiaatti Matti Stén kuoli kotonaan Helsingissä 19. heinäkuuta 2019. Hän oli 87-vuo­tias, syntynyt Helsingissä 27. heinäkuuta 1931.

Sténin ura metsäteollisuudessa alkoi vuonna 1960 Enson Kotkan tehtaiden käyttöinsinöörinä ja myöhemmin tutkimuspäällikkönä. 36-vuotiaana, vuonna 1968, Stén sai tehtäväkseen perustaa Enson tutkimuslaitoksen Imatralle.

Hänen johdollaan siitä kasvoi kansainvälisesti merkittävä sadan hengen tutkimuskeskus.

Stén osasi ennakoida alan kehitystä ja ymmärsi muun muassa ympäristönsuojelun ja biotekniikan merkityksen puunjalostuksessa jo 1970-luvulla.

Stén oli ennakkoluuloton ja kaukokatseinen. Hän tutki jo 1950-luvulla lisensiaattityössään flavonoidien eristämistä teollisuuden tuottamasta mustaherukan puristejätteestä. Myös nestemäisen polttoaineen valmistaminen puusta ja turpeesta kiinnosti häntä jo 1970-luvulla.

Teknillisen korkeakoulun opintojen jälkeen Stén jatkoi opintojaan vuosina 1964–1965 Suomen paperi-insinöörien yhdistyksen stipendiaattina Institute of Paper Chemistry -yliopistossa. Koko viisihenkinen perhe muutti vuodeksi USA:n Wisconsiniin. Instituutissa heräsi Sténin kiinnostus paperinvalmistuksen pinta- ja kolloidikemiaan.

Jäätyään 1990-luvulla Ensolta eläkkeelle Sténille tulivat eteen vielä yhdet hänen mieluisimmista työvuosistaan, kun Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu pyysi häntä käynnistämään paperitekniikan opetuksen vt. professorina.

Lahjakkaiden nuorten tukeminen ja opettaminen oli hänelle suuri ilo mutta myös haaste, johon hän tarttui voimiaan säästelemättä. Kolmivuotisen professorikauden jälkeen Stén opetti vielä muutaman vuoden hänelle erityisen läheistä paperikemiaa.

Laajasti sivistyneenä ja kielitaitoisena tutkimusjohtajana Stén kuului parinkymmenen vuoden ajan useisiin metsäteollisuuden tutkimuksen kotimaisten ja kansainvälisten yhteistyöorganisaatioiden johtoelimiin. Hän oli myös Teknillisten Tieteiden Akatemian jäsen.

Päätyönsä ohessa Stén toimi 55 vuoden ajan isänsä perustaman terästen maahantuontia ja lämpökäsittelyä harjoittavan perheyhtiön hallituksessa.

Olympiavuonna 1952 solmittu avioliitto luokkatoveri Raija-Leenan (o.s. Anttila) kanssa kesti 63 vuotta, aina vaimon kuolemaan asti. Psykologivaimonsa innoittamana Stén kiinnostui 1980-luvulla logoterapiasta, elämän tarkoitukseen keskittyvästä psykoterapian osa-alueesta.

Puolisot edistivät logotera­pian tunnettavuutta kääntämällä alan saksankielisiä kirjoja suomeksi. Molemmat olivat Suomen logoterapiayhdistyksen perustajajäseniä ja Matti sen puheenjohtajakin 1990-luvun alussa.

Vapaa-aikaa Matti vietti 50 vuoden ajan perheen kanssa Saimaan saaressa, jossa vietettiin myös viimeinen juhannus kolmen sukupolven kesken.

Viimeistään Töölön seurakunnan rippikoulussa 1940-luvulla syntynyt kristillinen vakaumus kantoi häntä läpi elämän ja ylösnousemuksen toivo sen yli.

Pekka Stén

Liisa Sihvo


Kirjoittajat ovat Matti Sténin poika ja työtoveri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet