Muistot

Tuomo Tuomikoski 1944-2018

Yrittäjä

Yrittäjä Tuomo Tuomikoski kuoli 20. syyskuuta 2018 kotonaan Helsingissä. Hän oli syntynyt Kurikassa 19. syyskuuta 1944.

Tuomo Tuomikoski aloitti yrittäjänä huonekalualalla 1960-luvulla kuljettamalla eteläpohjalaisia kalusteita suoraan tehtailta pääkaupunkiseudulle ja myymällä niitä. Toiminta kasvoi nopeasti, ja kuorma-auton lava alkoi käydä ahtaaksi.

Ensimmäisen huonekalumyymälänsä Tuomikoski perusti Toiselle linjalle vuonna 1971. Huonekalukauppa lähti hyvään kasvuun ja hän avasi Helsinkiin uusia myymälöitä.

70-luvun lopulla ennakkoluuloton kauppias sai idean alkaa maahantuoda ja myydä vesisänkyjä Suomen markkinoille. Poikkeuksellista ajatusta nukkua veden päällä hämmästeltiin pitkään, mutta periksi antamaton työ tuotti tulosta ja 80-luvulla moni suomalainen nukkuikin yönsä hyvin vesisängyssä.

Tasokaluste-nimen saanut huonekalukauppa kasvoi ja kehittyi nopeasti, ja siitä muodostui keskeinen toimija pääkaupunkiseudun huonekalumarkkinoilla. 1980-luvun lopulla Tasokalusteella oli neljä myymälää Suomessa, yksi Ruotsissa ja yksi Espanjassa ja se työllisti yli 100 henkeä.

Tasokalusteen johtamisen ohella Tuomikoski osallistui aktiivisesti huonekalualan kehittämiseen myös valtakunnallisella tasolla. Yhdessä kollegoidensa kanssa hän oli perustamassa huonekalukaupan kehitystä tukevaa Sisusterengas Oy:tä, joka myöhemmin muutti nimensä Stemma Oy:ksi.

Huonekalukaupasta Tuomikoski luopui yli 40 vuotta kestäneen kauppiasuran jälkeen vuonna 2005. Tämän jälkeen hän jatkoi perustamassaan perheyhtiö Tuomi-Team Oy:ssä toimitusjohtajana sekä aktiivisena jäsenenä eri järjestöissä kuolemaansa asti.

Tuomikoski oli aktiivinen toimija kaupan alalla ja hänet tunnettiin erityisesti yrittäjyyden ja yrittäjien aseman puolestapuhujana.

Hän toimi muun muassa Suomen Huonekalukauppiaiden liitossa, Helsingin Kauppakamarissa, Kaupan liitossa sekä Elinkeinoelämän keskusliitossa. Lisäksi hän oli Kauppiaitten yhdistyksen jäsen ja toimi Kauppiaitten Kauppaoppilaitos Mercurian hallituksen jäsenenä 11 viime vuoden ajan.

Vuonna 1988 Tuomo Tuomikoski valittiin Helsingin vuoden yrittäjäksi.

Hänen pitkäjänteinen työnsä yrittäjänä ja kauppiaana on tunnustettu esimerkiksi Suomen Yrittäjäin Keskusliiton kultaisella yrittäjäristillä, Suomen Leijonan Ritarikunnan Suurmestarin ritarimerkillä, Suomen Huonekalukaupan Liitto ry:n kultaisella ansiomerkillä sekä vuonna 2005 myönnetyllä Suomen Yrittäjien Yrittäjäristin Suurristillä.

Yrittäjämäinen ote heijastui positiivisena intohimona ja ennakkoluulottomana toimeen tarttumisena kaikessa mitä hän teki. Oli kyse sitten mökillä nikkaroimisesta, uusien liikeideoiden puntaroimisesta tai eri vaiheessa olevien yrittäjien auttamisesta – hän oli aina mukana suurella sydämellä.

Lions-toiminta oli Tuomikoskelle tärkeää ja Lionsien kautta hän toimi erityisen aktiivisesti huumeiden vastaisen työn parissa.

Vapaa-aikanaan hän viihtyi perheensä ja ystäviensä kanssa niin mökkeillen kuin kulttuurista nauttien. Kalastus ja varsinkin lohen soutaminen Lapin joilla olivat Tuomikoskelle erityisen rakkaita hetkiä, joista jäi monia tarinoita kerrottavaksi – sekä Suurkalastajan ansiomerkki vuonna 1988 Tenolta pyydetystä lohesta.

Tuomo Tuomikoski muistetaan sydämellisenä miehenä, joka oli aina valmis auttamaan läheisiään. Oma perhe ja läheisten ihmisten hyvinvointi olivat hänelle kaikki kaikessa.

Koko yrittäjäuransa ajan Tuomikoski korosti ihmisten hyvinvointia yrityksen menestystekijänä ja perheen merkitystä jaksamiselle.

Risto Tuomikoski

Elina Tuomikoski


Kirjoittajat ovat Tuomo Tuomikosken poika ja vaimo.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet