Muistot

Kauko Kokkonen 1947–2019

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja Kauko Kokkonen kuoli Kemiössä mökkisaarellaan 10. elokuuta 2019. Hän oli 71-vuotias, syntynyt Kärsämäellä karjalaisen perheensä evakkotaipaleella 3. marraskuuta 1947.

Pohjois-Karjalan Mätäsvaaran kaivoskaupungissa vietetty lapsuus ja nuoruus loi Kokkosen rakastetun, leppoisan identiteetin. Rakkaus metsään ja luonnossa liikkumiseen tarttui metsänistutuksesta ja tukinuitosta isän opastuksella.

Helsinkiin Kokkosen perhe muutti 1960-luvulla. Siellä Kauko meni naimisiin elämänsä rakastetun Seijan kanssa. Yhteistä taivalta kuljettiin yli 52 vuotta.

Kokkonen opiskeli Liikemiesten kauppaopistossa. Tekninen kauppa perheyrityksissä muodostui hänen elämäntyökseen. Hän toimi Julius Tallbergissä, Knorringilla, Maanterä oy:ssä ja Sabriscan oy:ssä.

Hän oli pidetty ihmiskeskeinen johtaja, joka johti edestä omalla esimerkillään. Työntekijät, asiakkaat ja päämiehet seurasivat Kokkosta, ystävää työpaikan vaihtuessa.

Kokkosella oli tärkeä rooli metalliteollisuuden menestyksessä 1990-luvun laman jälkeen.

Hän kutsui koolle Wärtsilän, Valmetin, Sisu-Dieselin ja muiden merkittävien konepajayritysten johtajat. ”Eiköhän lopeteta lama”, hän kysyi. Yhteisesti päätettiin ottaa oppia toisilta ja siirtää parhaat käytännöt muidenkin yritysten käyttöön.

Kokkonen loi satoja päämiessuhteita maailmanlaajuisesti, ja tämän ansiosta teollisuus sai käyttöönsä uusia menetelmiä ja osaamista. Lisäksi hän osallistui uusien koneistusteknologioiden tuomiseen Suomeen VTT- ja korkeakouluhankkeissa.

Ansioistaan suomalaisen elinkeinoelämän hyväksi hänelle myönnettiin Keskuskauppa­kamarin Suomi100-erikoisansiomerkki vuonna 2017.

Maanpuolustus oli vahva osa Kokkosen vaatimatontakin identiteettiä. Hän osallistui lukuisiin kertausharjoituksiin perustaen Puolustusvoimille kriisiaikojen joukkoja. Hänelle myönnettiin sotilasansiomitali 2017. Sotilasarvoltaan hän yleni kapteeniksi.

Ylpeyden aiheista suurimpia Kauko Kokkoselle olivat hänen neljä lastenlastaan. Vaari oli heille opettaja ja lempeä huoltaja. Rakkaassa saaripaikassa Kauko sai viettää tärkeitä hetkiä metsässä samoillen ja veneilyä sekä kalastusta opettaen. Tärkeitä olivat myös omat yli 14 000 itse istutettua koivua.

Kokkosen sydän sykki intohimoisesti luonnolle ja kaikenlaiselle liikkumiselle. Lapissa hän kävi vaimonsa kanssa 1960-luvulta lähtien. Hän kuului siihen Lapin rakastajien joukkoon, jotka kiersivät Yllästä umpihangessa kauan ennen kuin hiihtohissejä oli mailla halmeilla.

Kaukon positiivinen luonne ja itseopittu kitaransoitto ilostuttivat vuosikymmenten ajan vilkkaita ja hauskoja illanistujaisia ja laajaa ystäväpiiriä. Omassa rakkaassa saarirannassa omista koivuista tuoreeltaan tehty saunavihta ja hänen lempeä rauhallinen katseensa jäivät viimeisiksi muistoiksi meille kaipaaville.

Sanna Kaijanen

Jari Kokkonen


Kirjoittajat ovat Kauko Kokkosen lapsia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet