Muistot

Ric Ocasek 1944–2019

Muusikko

Yhdysvaltalainen muusikko Ric Ocasek kuoli kotonaan New Yorkissa 15. syyskuuta 2019. Tarkkaa kuolinsyytä ei ole kerrottu, mutta se oli luonnollinen. Ocasek oli 75-vuotias, syntynyt Baltimoressa, Marylandissa 23. maaliskuuta 1944. Hänen oikea nimensä oli Richard Theodore Otcasek.

Perhe muutti Clevelandiin, kun Ocasek oli 16-vuotias. Siellä Ocasek jätti lukion kesken ja ryhtyi havittelemaan muusikon uraa. Vuonna 1965 hän tapasi Benjamin Orrin, josta tuli myöhemmin Carsin basisti. He soittivat yhdessä monissa muissakin bändeissä ja muuttivat Bostoniin 1970-luvun alussa.

Ocasekin ja Orrin ensimmäinen levyttänyt bändi oli Milkwood, joka soitti folkrockia. How’s the Weather -levy ilmestyi 1973 mutta ei menestynyt.

Erinäisten muiden yritysten kautta Cars muotoutui ja sai nimensä vuonna 1976. Ocasek teki biisit, lauloi ja soitti rytmikitaraa. Bostonin radioasemat soittivat ahkerasti Carsin demoa ja pian se sai levytyssopimuksen Elektralle. Esikoislevy The Cars ilmestyi 1978, sitä myytiin kuusi miljoonaa kappaletta ja se nousi Billboardin listalla 18. sijalle.

Seuraava albumi, Candy-O (1979), muistetaan myös pin-up-kuvista sekä Playboy-lehdestä tunnetun Alberto Vargasin kannesta, joka on puolestaan yksi Vargasin tunnetuimmista töistä. Candy-O nousi kolmanneksi Billboardin listalla.

Cars nousi suosioon osana uutta aaltoa. Bändi sekoitti punkin minimalismiin syntetisaattoreita ja ennakoi 1980-luvun syntikkapopin aaltoa. Carsin musiikkia on luonnehdittu myös power popiksi. Cars mahtuu helposti väljän termin alle.

Cars hajosi vuonna 1988. Orr kuoli vuonna 2000, mutta loput jäsenet julkaisivat vielä yhden levyn Move Like This vuonna 2011 ja tekivät kiertueen.

Ocasek pysytteli poissa julkisuudesta pari vuotta Carsin hajoamisen jälkeen kunnes aloitti soolouran vuonna 1990. Hän pysyi pitkälti uskollisena Carsin tyylille, mutta soololevyt eivät menestyneet yhtä hyvin. Viimeinen niistä ilmestyi vuonna 2005.

Uransa varrella Ocasek myös tuotti muun muassa Suiciden, Bad Brainsin ja Weezerin levyjä.

Huhtikuussa 2018 Cars nimettiin Rock and Roll Hall of Fameen. Seremoniassa yhtyeen elossa olleet jäsenet soittivat sen viimeisen konsertin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet