Muistot

Antti Hemmo 1941–2019

Varatuomari

Varatuomari Antti Hemmo kuoli vaikean sairauden uuvuttamana 7. elokuuta 2019 Espoossa. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Huittisissa 28. toukokuuta 1941.

Ylioppilaaksi Hemmo kirjoitti Lauttakylän yhteiskoulusta 1960 ja valmistui Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta 1965. Auskultoituaan Tyrvään tuomiokunnassa hän siirtyi asianajajaksi Kalle Uolan asianajotoimistoon.

Vuonna 1983 Hemmo oli perustamassa Asianajotoimisto Ryti, Hemmo & Niinimäki ky:tä (sittemmin Asianajotoimisto Ryti & Hemmo oy). Asianajotoimintaa hän harjoitti yli 50 vuoden ajan aina kuolemaansa saakka.

Antti Hemmo kuului siihen yhä harvinaisemmaksi käyvään juristijoukkoon, jolla on laaja, käytännössä koko yleisjuridiikan kattava, poikkeuksellisen hyvä lain ja sen soveltamisen tieto ja taito.

Hän seurasi jatkuvasti lainkäytön ratkaisuja ja oikeuskirjallisuuden uutuuksia. Asianajajana hänen painopistealueensa oli rakennus- ja kaavoitusjuridiikka. Ammattitaitoa koskevan luottamuksen osoituksena olivat muun muassa hänelle uskotut tehtävät välimiesoikeuksissa.

Hemmo noudatti asianajajan ammatin parhaita perinteitä: asianajo ei ollut hänelle liiketoimintaa eikä taloudellisen voiton tavoittelua. Keskeistä oli asiakkaan etujen tinkimätön ja sinnikäs puolustaminen.

Hän oli asiansa osaava ja vakuuttava tavalla, jolla neuvotteluissa ja oikeussaleissa oli merkitystä.

Hemmon poikkeuksellisen intensiivinen ja tuloksellinen työskentely ei olisi ollut mahdollista ilman erinomaista keskittymiskykyä, loistavaa muistia ja hyvää fyysistä kuntoa.

Erityismaininnan monipuolisista urheiluharrastuksista ansaitsee uinti, jota hän harrasti yhdessä kahden kouluaikaisen ystävänsä kanssa joka keskiviikko 50 vuoden ajan lukuun ottamatta kesäkautta, jonka Hemmo vietti mökillään Lohjan Hormajärvellä luonnosta nauttien.

Vaikka työpäivät olivat hyvin pitkiä ja toimeksiantojen hoitaminen vaati työskentelyä joskus viikonloppuisinkin, Hemmo oli perhekeskeinen sanan parhaimmassa merkityksessä.

Vaimo Päivikki löytyi jo opiskeluaikana, ja perheeseen syntyi kaksi poikaa.

Antti oli sydämellinen, huumorintajuinen ja sosiaalinen seuramies, monipuolisesti kulttuurista ja taiteista kiinnostunut vanhan ajan gentleman.

Tämä oli leimallista hänelle myös asianajotoiminnassa: se edesauttoi sovinnollisten ratkaisujen saavuttamista eri osapuolien kesken eikä siitä ollut haittaa myöskään tuomioistuintoiminnassa.

Suomalainen asianajajakunta menetti Antti Hemmossa suuresti arvostamansa moniosaajan.

Risto Ryti

Mikko Tulokas


Kirjoittajat ovat Antti Hemmon pitkäaikaisia ystäviä ja kollegoita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet