Muistot

Ulla Rask 1916–2019

Voimistelunopettaja

Voimistelunopettaja Ulla Rask (o.s. Höij) kuoli 102-vuotiaana Jyväskylässä 7. syyskuuta 2019. Hän oli syntynyt 28. joulukuuta 1916 Pietarsaaressa.

Vuonna 1922 Höijn perhe muutti Lauritsalaan, kun isä ­Georgista tuli Lauritsalan sahan isännöitsijä. Sahan johtajan keltaisesta huvilasta Saimaan rannalla tuli perheen molemmille tyttärille rakas nuoruuden koti, sillä Höijn perhe asui siellä isän kuolemaan saakka 1951.

Ulla Höij kirjoitti ylioppilaaksi Lappeenrannan yhteislyseossa 1935. Vuonna 1938 hän valmistui voimistelunopettajaksi Helsingin yliopiston voimistelun laitokselta. Opiskeluaikana hän tutustui tulevaan puolisoonsa Gunnar Raskiin, joka opiskeli diplomi-insinööriksi.

Talvisodan syttyessä hän toimi lottana Saimaan kanavan Mälkiän sululla. Sodan vielä jatkuessa Ulla ja Gunnar avioituivat helmikuussa 1940, ja myöhemmin keväällä 1940 he muuttivat Jyväskylään, mistä Gunnar oli saanut työpaikan Rautpohjan tykkitehtaassa. Vaimo toimi tehtaan lottaosastossa.

Perheeseen syntyi kaksi tytärtä, Pirkko ja Ulla-Maija.

Raskin perhe asui Rautpohjan tehdasalueella tehtaan asunnoissa. Vuonna 1951 Gunnar Rask nimitettiin Rautpohjan tehtaan isännöitsijäksi. Ulla Rask toimi Jyväskylän tyttökoulussa voimistelunopettajana jatkosodan päättymisestä lähtien ja vuodesta 1961 Keski-Suomen yhteiskoulussa. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1977.

Ulla Rask toimi aktiivisesti Jyväskylän Naisvoimistelijoissa. Hän koki tärkeäksi osallistua myös yhteiskunnallisiin tehtäviin Jyväskylän Liike- ja Virkanaisissa sekä Jyväskylän Akateemisissa Naisissa.

Sekä Ulla että Gunnar jäivät eläkkeelle vuonna 1977. Vuonna 1980 he aloittivat elämän eläkeasunnoksi hankitussa Jyväs­kylän Viitaniemen rivitalossa.

Eläkeläisvuosiin kuului paljon järjestötoimintaa ja yhteydenpitoa Rautpohjan tehtaan työntekijöiden kesken.

Puolisoiden tärkeäksi yhteiseksi asiaksi muodostui huvilan rakentaminen Muurameen Päijänteen rannalle.

Ulla jäi leskeksi keväällä 1995. Hän oli ollut terve ja hyväkuntoinen, mutta näihin aikoihin hän kärsi pahoista vatsavaivoista. Kivut olivat niin tuhoisat, että vuosia hän rukoili poispääsyä elämästä.

Syytä särkyyn ei saatu selvitettyä, mutta vähitellen kivut siirtyivät hänen elämässään taka-alalle.

Vuonna 2001 Rask muutti Telkänpesän hoivakotiin Jyväs­kylässä, missä hän asui kuolemaansa saakka.

Hän oli tyytyväinen elämänmenoonsa, iloitsi vieraista, yhteydenpidosta lapsiinsa ja lastenlapsiinsa ja kiitteli saamaansa hoitoa.

Pirkko Kuoppamäki

Kirjoittaja on Ulla Raskin tytär.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet