Muistot

Aarno Koukkula 1941–2019

Metsänhoitaja

Metsänhoitaja Aarno Koukkula kuoli 25. heinäkuuta 2019 kotonaan Kangasalla äkillisesti edenneen sairauden murtamana. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Tampereella 19. helmikuuta 1941.

Koukkulan perhe muutti Kangasalle isän aloittaessa Vatialan metsätaimitarhan hoitajana Aarnon ollessa yhdeksänvuotias.

Kansakoulun jälkeen Aarno Koukkulan opintie johti Tampereen Klassilliseen lyseoon, josta hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1961. Varusmiespalvelun jälkeen reservin vänrikki aloitti opiskelun Helsingin yli­opiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Koukkula valmistui metsänhoitajaksi ja avioitui Marja Tervaksen kanssa keväällä 1966.

Säntillisesti sujuneen opiskelun ohella Koukkulalta riitti aikaa ja tarmoa opiskelijajärjestölle sekä musiikkiin, liikuntaan ja metsästykseen. Hän lauloi kurssin sekstetissä aina tv-esiintymistä myöten. Uran aikana Warkauden Metsästäjät kutsui hänet kunniapuheenjohtajakseen.

Koukkula osallistui Ylioppilasyhdistys Metsämiesten hallituksen varapuheenjohtajana Metsäylioppilaiden Rysäys-65 kampanjoiden ideointiin ja toteutukseen. Hän vastasi yleisön suosimasta Metsä lähellä jokaista -näyttelystä, jossa esiteltiin yhdessä teekkareiden kanssa metsätaloutta ja puutuotteita sekä uutena aiheena metsän virkistyskäyttöä Pörssitalon pihalla.

Valmistuttuaan Koukkula työskenteli Metsäntutkimuslaitoksessa 1966–1967. Hän tutki ensin taimimateriaalia ja myöhemmin metsätyön turvallisuutta. Vuodet 1967–1980 hän oli vakuutusyhtiö Pohjolassa, viisi viimeistä vuotta metsäpäällikkönä. Vuodesta 1981 eläkkeelle siirtymiseensä asti 2005 Koukkula toimi A. Ahlström oy:n metsänhoito- ja maankäyttöpäällikkönä pääpaikkanaan Varkaus.

Klassinen koulutus oli jättänyt Koukkulaan syvät jäljet. Runonlausunta juhlissa sujui ilman ennakkovalmistelua ja papereita. Hyytiälän metsäharjoittelukesänä kurssilaiset saivat ihastella hänen latinan lausahduksiaan.

Koukkulan harrastukset rikastuttivat koko perhekunnan kulttuurielämää. Perhe – vaimo, kaksi tytärtä ja neljä lastenlasta – sai nauttia konserteista, taidenäyttelyistä ja luontoretkistä niin kotimaassa kuin eri puolilla Eurooppaa.

Eläkevuosinaankaan Koukkula ei jättänyt metsää ja luontoa. Metsänhoito jatkui loppuun saakka sukutilan metsissä. Arvelut Koukkulan istuttamien puiden määristä liikkuvat sadoissa tuhansissa. Voimien uupuessa vaari opasti lastenlapsia istutustöihin vielä viimeisenä keväänä.

Kollegoiden kanssa vuosikymmeniä kestäneistä hirvijahti- ja kalastusperinteistä pidettiin kiinni niin pitkään kuin voimat riittivät.

Matti Lähteenmäki

Jouko Örn


Kirjoittajat ovat Aarno Koukkulan kurssiveljiä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet