Muistot

Ginger Baker 1939–2019

Rumpali

Brittirumpali Ginger Baker kuoli sairaalassa Canterburyssa Britanniassa 6. lokakuuta 2019. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Lontoossa 19. elokuuta 1939.

Itseoppinut Peter Edward Baker tunnettiin oikukkaasta temperamentista ja vaikeasta luonteesta, mikä ei kuitenkaan estänyt kaltoin kohdeltuja soittokumppaneita antamasta arvoa persoonalliselle muusikolle.

Hän löysi rummut ja ammattimuusikkouden nuorena mutta tutustui myös heroiiniin, josta omien sanojensa mukaan vieroittautui 29 kertaa.

Uransa jazzin parissa aloittanut, rhythm & bluesiin edennyt Baker perusti kitaristi Eric Claptonin ja basisti Jack Brucen kanssa Creamin vuonna 1966.

Maailman ensimmäiseksi superbändiksi luonnehditun trion ensialbumin kappaletta Toad pidetään yleisesti rockin historian ensimmäisiin kuuluvana rumpusoolokappaleen levytyksenä.

Bakerin kahta bassorumpua ja vaakatasoisia tomeja piiskannut soittotyyli painotti ennemmin ykköstä kuin takapotkua, kuten rockissa oli tapa.

Villistä persoonasta ja räiskyvästä soittajasta sukeutui rumpujen suosiota ja roolia kasvattanut supertähti, joka innoitti suuresti lukuisia aikalaisia ja seuraajia.

Creamin jälkeen Baker soitti muun muassa Blind Faithissa ja omassa Air Forcessa sekä suuntautui afrikkalaisvaikutteiseen ilmaisuun, tärkeimpänä yhteistyökumppaninaan nigerialainen Fela Kuti.

Baker perusti Lagosiin levytys­studion, jonka kaaduttua työskenteli oliivinviljelijänä Italiassa. Kutsumanimensä hiusten värin mukaan saaneen muusikon intomielisiin kiinnostuksen kohteisiin kuului myös poolo­hevosten kasvattaminen.

Lukuisten henkilökohtaisten ja taloudellisten takaiskujen lomassa Baker teki yhteistyötä monien erityylisten soittajien ja kokoonpanojen kanssa.

Vaikka mieluusti käytti ”maailman parhaan rockrumpalin” titteliä, sanoutui Baker usein irti rockista ja mielsi itsensä jazzmuusikoksi tai vain rumpaliksi. Suomessa hän esiintyi lukuisia kertoja.

Baker oli naimisissa neljä kertaa. Ensimmäisen avioliiton lapsista tytär Nettie Baker on historioinut isänsä elämää ja poika Kofi Baker tehnyt uraa rumpalina.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet