Muistot

Diahann Carroll 1935–2019

Näyttelijä

Televisiossa mustille näyttelijöille tietä raivannut näyttelijä Diahann Carroll kuoli syöpään Los Angelesissa 4. lokakuuta 2019. Hän oli 84-vuotias, syntynyt New Yorkissa 17. heinäkuuta 1935.

Carol Diahann Johnson syntyi Bronxissa ja kasvoi Harlemissa. Vanhemmat rohkaisivat tytärtään taiteiden pariin. Hän alkoi laulaa kirkkokuorossa kuusivuotiaana ja kävi taidelukion stipendin turvin.

Johnson työskenteli jo 15-vuotiaana valokuvamallina Ebony-lehdelle. Diahann Carrollin nimellä hän alkoi käydä television kykykilpailuissa. 18-vuotiaana hän voitti tv:n laulukilpailun neljä viikkoa peräkkäin. Se avasi tien maineikkaiden yökerhojen lavoille.

Truman Capote valitsi Carrollin päärooliin Broadway-musikaaliin House of Flowers. Samana vuonna Carroll sai ensimmäisen elokuvaroolinsa Otto Premingerin musikaalissa Carmen Jones (1954). Elokuvarooleja tuli lisää, muun muassa kahdessa muussa Premingerin ohjauksessa.

Carroll oli ensimmäinen musta nainen, joka sai Tony-palkinnon. Se tuli vuonna 1962 Broadway-musikaalista No Strings.

Parhaiten Carroll muistetaan televisiosta. Hän oli ensimmäinen musta näyttelijä, jolla oli oma tv-komediasarja. Julia-sarjaa tehtiin vuosina 1968–1971 kaikkiaan 86 jaksoa. Hän sai roolistaan Golden Globe -palkinnon vuonna 1969. Carroll näytteli yksinhuoltajaa, jonka mies oli kuollut Vietnamin sodassa.

Yksi Carrollin tunnetuimmista rooleista oli saippuaoopperassa Dynastia. Hän näytteli rikasta ja juonikasta Dominique Deveraux’ta vuosina 1984–1987.

Hahmo syntyi Carrollin aloitteesta, koska hänen mielestään saippuaoopperoiden oli aika käsitellä myös rotujen suhteita jo huomioitujen aiheiden kuten seksuaalivähemmistöjen rinnalla. Hän sanoi suorasukaisesti haluavansa olla ensimmäinen musta narttu telkkarissa.

Carroll jatkoi työskentelyä 2000-luvulle saakka. Vuonna 2008 hän julkaisi muistelmansa The Legs are the Last to Go.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet