Muistot

Maire Virevesi 1921–2019

Ylihoitaja

Ylihoitaja Maire Virevesi (ent. Walldén, o.s. Ahtola) kuoli Toijalassa 8. syyskuuta 2019 98-vuotiaana. Hän oli syntynyt Akaassa 10. kesäkuuta 1921.

Kirvesmiesisän seitsenlapsisen perheen nuorimmainen sai jatkaa koulunkäyntiä ylioppilaaksi saakka. Hän valmistui ylioppilaaksi talvisodan jälkeen. Sisarukset auttoivat ylioppilaslakin ja -puvun hankkimisessa.

Sairaanhoitajaksi valmistut­tuaan Maire Virevesi työskenteli alkuun Valkeakoskella ja Raumalla. Terveyssisar kulki polkupyörällä kodista toiseen, välillä oma lapsi kyydissä tarakalla. 1950-luvulla Virevesi toimi Hämeenlinnassa sosiaalihoitajana Hattelmalan sairaalassa ja ylihoitajana Hattulan sairaalassa.

Merkittävimmän elämäntyönsä Maire Virevesi teki vuosina 1962–1983 Kangasalle perustetun uuden Pirkanmaan sairaalan ylihoitajana.

Rakennusmestari Kalle Päätalo valvoi sairaalan rakentamista, ja ylihoitajaksi sairaalaan kutsuttu Virevesi oli mukana suunnittelemassa toiminnan sisältöä. Hän katsoi sairaalan tarkoituksena olevan ”potilaiden palveleminen niin lääketieteellisessä, sairaanhoidollisessa kuin sosiaalisessakin mielessä”.

Uuteen sairaalaan muutti 320 psyykkisesti pitkäaikaissairasta potilasta, joista jokaisen Maire Virevesi tunsi nimeltä.

Ylihoitajan työssään Virevesi korosti potilaan asemaa hierar­kian ylimpänä. Hoidon tavoite oli potilaan osallistuminen, omatoimisuus ja kuntoutuminen. Hän kannusti hoitajia käyttämään erityistaitojaan ja kiinnostuksen kohteitaan, esimerkiksi musiikin tai liikunnan saralla, osana hoitotyötä. Jokaiselle potilaalle tehtiin yksilöllinen hoitosuunnitelma, ja osa pystyi aikaa myöten muuttamaan sairaalasta. Ylihoitajan tehtäviä oli Vireveden mukaan ”koota henkilökunnan voimat yhteistyöhön, jokaisen tulee saada kokea keskinäistä hyväksymistä ja luottamusta siinä suuremmassa yhteisössä, missä toimii”.

Vapaa-ajallaan Virevesi nautti asuntovaunulla matkustamisesta perheensä kanssa. Hänelle erityisen rakas matkakohde oli Tunturi-Lappi. Jäätyään eläkkeelle Virevesi oli perustamassa yhdessä opetusneuvos Aarno Kaartilan kanssa liikuntavammaisille aikuisille tarkoitettua yhteisöllistä Anni-kotia Lempäälään.

Hyviä ystäviä löytyi Toijalan Marttojen ja Akaan seudun Sotainvalidien jäsenistä, joiden toimintaan Maire Virevesi osallistui kuolemaansa asti. Vielä yli 90-vuotiaana hän ajoi autollaan ystäviensä kanssa katsomaan sinivuokkojen ja sireenien kukkimista. Mairelle tärkeä virkistyksen paikka oli savusauna.

Petteri Walldén

Tiina Walldén

Terhi Virevesi-Risku


Kirjoittajat ovat Maire Vireveden lapset.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet