Muistot

Ilkka Laitinen 1962–2019

Kenraaliluutnantti

Kenraaliluutnantti Ilkka Laitinen kuoli 57-vuotiaana Vantaalla 29. syyskuuta 2019. Hän oli syntynyt Nurmeksessa 22. elokuuta 1962.

Nuorelle Ilkalle rajamiesura ei ollut itsestään selvyys, mutta suunnan kirkastuttua se vei hänet pitkälle. Hänestä tuli EU:n rajaturvallisuusviraston ensimmäinen pääjohtaja ja lopulta Rajavartiolaitoksen päällikkö.

Laitisen rajamiehen taival alkoi alokkaana kesällä 1981 Pohjois-Karjalan rajavartiostossa Onttolassa. Sieltä hänen tiensä vei Kadettikouluun ja nuoren upseerin tehtäviin Lapin rajavartiostoon Rovaniemelle, Sallaan ja Muonioon. Lapissa syntyivät myös Ilkan ja hänen puolisonsa lapset, tytär Sallassa ja poika Muoniossa.

Lapin ja jatko-opiskelujen jälkeen Laitinen perheineen siirtyi Kaakkois-Suomen rajavartiostoon Immolaan ja vuonna 1998 edelleen Rajavartiolaitoksen esikuntaan Helsinkiin. Siellä neuvokas, kielitaitoinen ja sosiaalisesti lahjakas nuori everstiluutnantti poimittiin Rajavartiolaitoksen EU-puheenjohtajuustiimiin, joka valmistautui kuumeisesti Suomen ensimmäiseen EU-puheenjohtajuuteen.

Tämän polun päässä oli EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin pääjohtajuus. Laitinen vakuutti EU:n jäsenmaat ammattitaidollaan ja määrätietoisuudellaan sillä tavoin, että hänet valittiin yksimielisesti Frontexin pääjohtajan tehtävään.

Frontexissa Laitista odotti vaativa tehtävä, mutta se ei häntä hetkauttanut. Tavoilleen uskollisena hän pani itsensä täysillä peliin ja sai viraston toimintaan ennätysajassa kiitosten ja ihmettelyjen kera.

Yhdeksän vuoden pääjohtajuus oli muutenkin haastavaa aikaa. Eurooppaa kohdannut siirtolaisvirta aiheutti välillä kohtuuttomiakin odotuksia virastolle. Pilke silmäkulmassa, kuten Laitisella yleensä oli, hän joskus puhuikin Frontexista ”rajaturvallisuuden mustanaamiona”, joka ratkaisee kaikki ongelmat.

Laitisen johdolla Frontex teki kaiken, mitä virastolta odotettiin.

Varsovassa työskennellessään Laitinen joutui olemaan viikot erossa perheestään. Hän matkusti kotiin Vantaalle joka viikonloppu, mikä kertoi hänen perhekeskeisyydestään ja syvästä sielujen sympatiasta puolisonsa kanssa. Kotona hän rentoutui musiikin, liikunnan ja ystävien parissa. Hän harrasti myös metsästystä.

Rajavartiolaitokseen Ilkka Laitinen palasi vuonna 2014. Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkönä hän oli keskeisesti kehittämässä Rajavartiolaitosta rajaturvallisuuden ja meriturvallisuuden huippuosaajaksi. Tätä työtä hän jatkoi Rajavartiolaitoksen päällikkönä, vaikka samanaikaisesti joutui aloittamaan kamppailun vakavaa sairautta vastaan. Suruksemme päällikkyys jäi kesken.

Ilkalla oli lahja kantaa iloa ja valoa mukanaan. Lämpimät muistot jäävät elämään.

Pasi Kostamovaara

Kirjoittaja on Ilkka Laitisen pitkäaikainen työtoveri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet