Muistot

Karel Gott 1939–2019

Laulaja

Legendaarinen tšekkilaulaja, ”Idän Sinatraksi ja ”Prahan kultaiseksi ääneksi” nimetty Karel Gott kuoli 1. lokakuuta 2019 kotonaan Prahassa. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Länsi-Böömin Plzeňissä 14. heinäkuuta 1939. Gott oli jo kertaalleen toipunut imusolmukesyövästä ja palannut sen jälkeen lavoillekin. Syyskuussa hänen ilmoitettiin kärsivän leukemiasta, johon ei ollut enää parannuskeinoa.

Gott oli yksi Tšekkoslovakian ja Tšekin kuuluisimmista laulajista ja julkisuuden henkilöistä. Hänen onnistui rakentaa merkittävä ura myös Rautaesiripun toisella puolella. Gott julkaisi 1960-luvun puolivälistä lähtien noin 300 levyä, joita myytiin kymmeniä miljoonia ympäri maailmaa.

Maan oman laulajaikonin kuolema oli Tšekissä valtava uutinen. Gottin kuolema kosketti myös rajojen ulkopuolella, sillä tämä oli hyvin suosittu varsinkin saksankielisissä maissa. Gott levytti Saksassa jo varhain ja muun muassa edusti Itävaltaa vuoden 1968 Euroviisuissa.

Suuri syy suosioon saksankielissä maissa oli myös lasten piirrossarja Maija Mehiläinen, jonka saksankielisen tunnuslaulun Gott lauloi. Laulun oli säveltänyt tšekkiläinen Karel Svoboda, joka teki Gottille tämän uran alusta lähtien useita lauluja, kaikkiaan noin 80.

Alun perin Karel Gott oli ammatiltaan sähkömies, mutta hän kiinnostui laulamisesta ja alkoi kerätä esiintymiskokemusta Prahan ravintoloista ja laulukilpailuista. Monipuoliset laulu­opinnot Prahan konservatoriossa johdattelivat Gottin hiljalleen yhä suuremmille estradeille, kiertueille ja levyttämään.

Tšekkoslovakian kommunistihallinnon aikana monilta laulajilta kiellettiin esiintyminen, mutta Gott säilytti asemansa, sillä hän suostui esiintymään kommunistisen puolueen ehdoin.

Gott oli myös ensimmäisenä vastustamassa julkisesti Peruskirja 77 -julistusta, tšekkiläisten toisinajattelijoiden julistusta, jossa kritisoitiin maan johtoa ihmis- ja kansalaisoikeuksien rikkomisesta.

Gott itse kiisti yhteydet kommunistiseen hallintoon, mutta historioitsija Petr Blažek kuvaili Gottia äskettäin ”mieheksi, joka valitsi väärän polun yhdessä elämän risteyksistä”. Blažek oli tavannut Gottin vain pari viikkoa ennen tämän kuolemaa.

Koska kansa rakasti Gottia vähintään yhtä lujasti kuin kommunistijohto, hänen suosionsa säilyi kommunistihallinnon kaatumisen jälkeenkin.

Karel Gott pysytteli tšekkiläisen musiikin huipulla lähes kuusi vuosikymmentä. Jotain asemasta kertoo se, että Gott voitti maan parhaan laulajan palkinnon 42 kertaa.

Gottille muodostui perinteeksi aloittaa kiitospuhe aina samalla tavalla: ”Tällä kertaa en todellakaan odottanut tätä.” Lauseesta muodostui Tšekissä kuuluisa lentävä lause.

Mari Koppinen
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi