Muistot

Sara Danius 1962–2019

Kirjallisuustieteen professori

Ruotsalainen esseisti, estetiikan ja kirjallisuustieteen professori Sara Danius kuoli pitkä­aikaiseen sairauteen 12. lokakuuta 2019. Hän oli syntynyt 5. huhtikuuta 1962 Täbyssä.

”Perhe suree syvästi hänen poismenoaan ja katsoo hänen elämäänsä taaksepäin suurella kiitollisuudella, ylpeydellä ja ilolla”, tiedonannossa uutistoimisto TT:lle kirjoitettiin.

Danius oli terävä kirjoittaja, joka tutki erityisesti kirjailijoiden ja yhteiskunnan suhdetta. Hän jää Ruotsin kulttuurihistoriaan myös Ruotsin akatemian pysyvänä sihteerinä, jota tehtävää hän hoiti ensimmäisenä naisena kesäkuusta 2015 huhtikuuhun 2018.

Danius valittiin Ruotsin akate­mian jäseneksi Selma Lagerlöfin aikoinaan hallitsemalle tuolille numero 7 maaliskuussa 2013, 51-vuotiaana. Sihteerin tehtävät hän joutui jättämään Ruotsin akatemiaa järisyttäneen skandaalin takia. Sen syynä olivat #metoo-syytökset, jotka kohdistuivat Akatemiaa lähellä olleeseen Jean-Claude Arnault’hon.

Daniuksen nähtiin symboloivan vanhoillisen Akatemian modernisointia. Hänen aikanaan naisia valittiin jäseniksi enemmän kuin koskaan aiemmin.

Paljon puhetta herätti Bob Dylanin valinta Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2016, jolloin juuri Sara Danius avasi Pörssisalin oven ja ilmoitti valinnasta.

Moni ihaili Sara Daniusta myös tyyli-ikonina, joka hätkäytti Nobel-banketeissa toinen toistaan näyttävämmillä iltapukuluomuksilla. Danius pukeutui usein myös huivikauluspuseroon, josta tuli hänen Akatemia-eronsa jälkeen naisten keskinäisen solidaarisuuden symboli. Kannustus levisi twitterissä tunnuksella #knytblus.

Sara Danius syntyi ja kasvoi Täbyssä Tukholman lähettyvillä. Hän opiskeli kirjallisuus­tieteitä Tukholman yliopistossa, kiinnostui feminismistä ja vietti yhden lukukauden Ranskassa.

Danius pelasi koripalloa sarjatasolla, työskenteli nuorena kasinon croupierina eli pelipöydänhoitajana ja sittemmin Expressen-lehden ja Dagens Nyheterin kulttuuritoimituksissa. Vuodesta 1986 hän kirjoitti kirjallisuuskritiikkiä Dagens Nyheteriin. Opintojaan Danius jatkoi sekä Britanniassa että Yhdys­valloissa, jossa asui kymmenen vuotta. Hän väitteli Duke-yli­opistossa Yhdysvalloissa vuonna 1997 ja Uppsalan yliopistossa vuonna 1999.

Julkisuuteen Sara Danius tottui jo lapsena, sillä hänen äitinsä on yhteiskunnallisena keskustelijana tunnettu Anna Wahlgren (s. 1942), joka nousi monille kielille käännetyllä kasvatus­oppaallaan Lapsikirja (Barna­boken, 1983) suuren huomion kohteeksi. Isä oli opettaja ja kirjailija Lars Danius (1907–1996).

Daniuksen vanhemmat tutustuivat koulussa, kun teini-ikäinen Anna Wahlgren ja hänen 35 vuotta vanhempi opettajansa alkoivat seurustella. Sara Danius on vanhin seitsemästi naimisissa olleen Anna Wahlgrenin yhdeksästä lapsesta.

Vanhemmat erosivat, kun Sara Danius oli nelivuotias. Hän muutti äitinsä mukana Malmöön, ja asuinpaikka vaihtui useasti. Vuonna 1973 Anna Wahlgren päätti viedä kuusi lastaan Egyptiin. Sara Danius ja hänen sisarensa muuttivat muutaman kuukauden jälkeen isän luo Täbyyn. Isä oli Daniukselle erittäin tärkeä tukipilari, ja tämän roolia ja saamaansa liki museaalista kasvatusta hän korosti useasti.

Lukuharrastus syntyi jo lapsena, ja vanhemmilta lahjaksi saatu Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä kuului järisyttäviin lukukokemuksiin. Daniuksen rakkaus Ranskaan ja ranskan­kieleen säilyi läpi elämän.

Sara Danius oli naimisissa kirjailija Stefan Jonssonin kanssa vuodet 1989–2010. Liitosta syntyi poika, Leo.

Vuonna 2014 Sara Daniuksella diagnosoitiin rintasyöpä, josta hän itse kertoi julkisuuteen radio-ohjelmassa. Hän oli sairauslomalla tehtävästään Ruotsin akatemiassa myös vuonna 2016.

Kun Akatemian kriisi oli syvimmillään, Akatemian pysyvän sihteerin tointa aiemmin hoitanut kirjailija Horace Engdahl arvosteli Daniusta Akatemian historian huonoimmaksi pysyväksi sihteeriksi sitten instituution perustamisen 1786.

Tätä Danius ihmetteli suuresti Skavlan-ohjelmassa viime maaliskuussa. Engdahl oli nimittäin niiden ihmisten joukossa, jotka kävivät katsomassa häntä sairaalassa vuonna 2014. ”Arvostin sitä suuresti”, Danius totesi.

”Daniuksessa yhdistyi äly, sosiaalinen lahjakkuus ja visuaalinen valovoima, joita naisilla [miehiä] useammin on ja joita aikamme mediajulkisuus rakastaa”, summasi ystävä, Dagens Nyheterin kulttuuritoimittaja Åsa Beckman DN:ssä. ”Hänestä tuli myös jotakin niin poikkeuksellista kuin kansan rakastama ja ihailema akateemikko.”
Pirkko Kotirinta
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet