Muistot

Veikko Tikkanen 1949–2019

Kaupunginjohtaja

Kaupunginjohtaja Veikko Johannes Tikkanen kuoli 10. elokuuta 2019 Kuhmossa äkilliseen sairauskohtaukseen. Hän oli 70-vuotias, syntynyt Pyhäjärvellä 2. toukokuuta 1949.

Tikkanen tuli ylioppilaaksi vuonna 1968 ja valmistui valtiotieteen maisteriksi 1972. Valtio-opin lisensiaatin tutkinnon hän suoritti Turun yliopistosta 1981.

Tikkanen teki pitkän uran kunnan- ja kaupunginjohtajana. Pyhännässä hän oli kunnanjohtajana 1973–1976 ja Puumalassa 1978–1984. Kuhmon kunnanjohtajaksi hänet valittiin vuonna 1984, ja hän jatkoi kaupunginjohtajana vuoteen 1998. Hän hoiti syntymäkuntansa Pyhäjärven kaupunginjohtajuuden sijaittuutta viimeisinä vuosinaan. Valtioneuvoston asuntoneuvoston pääsihteerinä hän toimi vuosina 1981–1983.

Kunnallishallinnollisten toimien ohella Tikkanen teki akateemista uraa. Vielä viimeisenä kesänään hän työsti kirjoituk­siaan elätellen ajatusta tohtorin väitöskirjasta. Hän toimi Turun yliopiston valtio-opin laitoksella assistenttina 1976–1978 tutkimusalueenaan yhteiskunnallisen kehityksen tutkimus.

Tikkasen ansioksi luetaan Kuhmo-talon rakentaminen sekä Kamarimusiikkikeskuksen perustaminen, ja ennen kaikkea hän teki Kuhmosta kaupungin. Hän myös vaikutti ratkaisevasti siihen, että Vartius sai kansainvälisen rajanylityspaikan statuksen.

Tässä jälkimmäisessä operatiivista osuutta näytteli Kuhmon kesäakatemia, joka kokoontui ensimmäisen kerran kesällä 1987. Yhdessä perustimme tämän uraauurtavan kansainvälisen tutkijoiden tapaamisen, jonka taustalla yhdistyivät Tampereen rauhantutkimuslaitoksen kansainvälinen tutkimushanke ja Tikkasen halu saada tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden keskustelufoorumi Suomen ja Pohjois-Euroopan periferiaan.

Tikkanen oli akatemian kantava paikallinen voima yhdessä Tuulikki Karjalaisen kanssa ja sen itseoikeutettu rehtori.

Tikkasen luottamustoimet olivat moninaiset: Kuhmon kamarimusiikkiyhdistys ry:n puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja toiminnanjohtaja 30 vuoden ajan, Kuhmo-talon hallituksen jäsen kuolemaansa saakka, Kuhmon osaamiskeskuksen Virtuoosin ohjelmajohtaja, Kuhmon puhallinmusiikin ystävät ry:n puheenjohtaja, Tikkasten sukuseuran puheenjohtaja kesäkuuhun 2019 asti sekä Pohjoisen politiikan seuran hallituksen jäsen.

Veikko oli erinomainen seuramies, joka otti yleisönsä – niin paikallisen kuin kansainvälisen – eikä sulkenut ketään ulkopuolelle. Hänen seurallisuuttaan ja verbaalivirtuoosiuttaan pääsimme todistamaan muutaman kerran tilanteissa, joissa olisimme itse pidättäytyneet estradille noususta.

Mieleemme tulee aina välillä Veikon naurunkiherrys, kun joku oli sanonut jotain hauskaa tai kun hän itse keksi sattuvan sanonnan. Tämä osoittaa, että hän elää edelleen meidän ystävien ja kollegoiden muistikuvissa.

Lassi Heininen

Jyrki Käkönen


Kirjoittajat ovat Veikko Tikkasen ystäviä ja kollegoita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet