Muistot

Kristiina Koskelo 1962–2019

Liikuntatieteiden maisteri

Liikuntatieteiden maisteri Kristiina Koskelo kuoli uusiutuneeseen ja nopeasti edenneeseen rintasyöpään Helsingissä 1. lokakuuta 2019. Hän oli 57-vuotias, syntynyt Espoossa 9. heinäkuuta 1962.

Koskelon liikunnallinen lahjakkuus ohjasi hänen elämäänsä jo lapsuudesta lähtien. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Tapiolan lukiosta 1982 hän opiskeli Jyväskylän yliopistossa ja valmistui maisteriksi liikuntapedagogiikan laitokselta 1989.

Valmistumisen jälkeen Koskelo teki pitkän ja merkittävän uran Kisakallion urheiluopistossa uudistaen ja kehittäen laaja-alaisesti liikunta-alan koulutusta ja opetusta. Uralle mahtui useita tutkinnon perusteiden uudistamisia sekä uusien koulutusmuotojen aloituksia. Sielultaan Koskelo oli kuitenkin ennen kaikkea opettaja, joka rakasti opettamista.

Terveyttä edistävän liikunnan- ja musiikkiliikunnan ohjauksen opettaminen oli Koskelon erityisosaamista. Hänen kädenjälkensä näkyy myös siinä, miten 1990-luvulla Suomeen rantautuneesta aerobicistä ja sen ohjaamisesta on tullut koko kansan terveysliikuntamuoto ja pedagogisia taitoja vaativa ammatti. Ryhmäliikunnan ohjaajana ja ohjauksen opettajana hän oli poikkeuksellisen intohimoinen ja luova.

Arvostettu kollega ja pidetty opettaja vei opetussuunnitelmatyön tavoitteet luotettavasti ja taidokkaasti käytäntöön. Idearikkaus sekä rohkeus uusien oppimismenetelmien käyttöönotossa oli ihailtavaa. Koskelon ehtymätön energisyys, valoisuus ja läsnäolon intensiivisyys tempaisi jokaisen mukaansa. Hän oli aina valmis tukemaan ja jakamaan osaamistaan. Kollegat muistavat Koskelon ainutlaatuisena työtoverina, jonka jokaisen ihmisen soisi kokevan edes kerran elämässä. Nauru ja ilo oli usein läsnä hänen kanssa työskennellessä.

Omista vastuuoppilaistaan Koskelo huolehti äidillisellä otteella. Nuorten oli helppo tukeutua ”Äippään”, jonka kyky kohdata heidät aidosti ja tasavertaisesti nosti esiin jokaisen potentiaalia. Hänen oppilaansa saivat vakaan pohjan ammatillisen identiteetin ja itsetunnon kehittymiselle.

Koskelon lukuisista harrastuksista tärkein oli salibandy. Hän pelasi Suomen salibandyliiton sarjoissa 30 vuotta voittaen lukuisia mestaruuksia. Joukkueissa hän toimi useasti innostavana kapteenina ja oli kantava voima siinä, mihin ryhtyi. Maajoukkuetasolla Koskelo toimi sekä pelaajana että joukkueenjohtajana. Ansioihin kuuluu myös suosählyn Suomen mestaruuksia.

Kolme lasta, perhe ja ystävät olivat Kristiinan elämän sydän. Hän oli poikkeuksellisen säteilevä ihminen. Rakkaudellinen asenne ja ilo elämästä valaisi Kristiinaa loppuun asti.

Taina Avo

Sarita Koskelin


Kirjoittajat ovat Kristiina Koskelon kollega ja ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet