Muistot

Kaarina Salmela 1919–2019

Hammaslääkäri

Hammaslääkäri Elli Kaarina Salmela (o.s. Huovari) kuoli Helsingissä 3. syyskuuta 2019. Hän oli 100-vuotias, syntynyt Vähässäkyrössä 14. toukokuuta 1919.

Salmela syntyi ison maatilan tyttäreksi. Hän oli hyvin sisukas jo nuorena: kansakoulun käytyään hän siirtyi keskikouluun naapuripitäjään ja asui siitä lähtien poissa kotoaan. Hän piti koulunkäynnistä niin paljon, että hänestä laulettiin: ”Kokeet häneltä hyvin luistaa, myöskin aina läksyt muistaa”.

Salmela kirjoitti ylioppilaaksi Ilmajoen lukiosta vuonna 1939. Hän pääsi heti opiskelemaan Helsingin yliopistoon, maa- ja metsätieteelliseen. Talvisodan pommitukset keskeyttivät opinnot vuonna 1939, jolloin hän oli hetken syntymäkodissaan paossa Helsingin pommituksia. Jatkosodan aikana Salmela työskenteli Suomenlinnassa tiedustelulottana ja kuuli siellä paljon sotasalaisuuksia.

Sotien välissä Salmela kiinnostui lääketieteestä ja vaihtoi agronomiopinnot hammaslääketieteeseen. Hän valmistui Helsingin yliopistosta 1948 ja aloitti 50-vuotisen uransa hammaslääkärinä.

Salmela työskenteli aluksi Vesilahdella, jossa hän tutustui kollegaan, hammaslääkäri Unto Klintiin. Klint oli Salmelan elämässä käänteentekevä ystävyys. Mentoroinnin ja ravitsemusopetuksen lisäksi Klint tutustutti Salmelan tulevaan puolisoon Veijoon. Veijo oli kaikkea sitä, mitä Salmela oli toivonut: nopeaälyinen, empaattinen ja seurallinen.

Salmela rakasti kirjallisuutta, klassista musiikkia ja kuvataidetta ja seurasi tiiviisti yhteiskunnallisia asioita. Ensimmäisillä palkkarahoillaan hän osti hammaslääkärihoitokoneen ja August Försterin pianon.

Pariskunta muutti muun muassa Ylistaroon, Ähtäriin ja myöhemmin Lounais-Hämeeseen. He saivat kolme lasta, Jarmon, Helin ja Tellen, jotka lapsenlapsien lisäksi olivat tärkein asia heidän elämässään.

Salmela oli moderni nainen; hän työskenteli parhaina aikoina kahdella kaksoisvastaanotolla ja oli jo 1970–1980-luvuilla edelläkävijä nykyisen monihuonemallin osalta. Salmela työskenteli enemmän kuin puolisonsa, joka vietti paljon aikaa perheen kanssa.

Salmela rakasti työtään niin paljon, ettei malttanut siitä luopua edes normaalissa eläkeiässä vaan työskenteli kunnallisen uransa jälkeen vielä yksityisvastaanotollaan Forssassa 78-vuotiaaksi.

Vuonna 1999 pariskunta muutti Helsingin Punavuoreen, jossa he viettivät yhteisen elämänsä loppuun saakka.

Salmela sai viettää 65 vuotta rakkaan miehensä kanssa. Hän pitikin pitkän ikänsä salaisuutena työn iloa, terveellistä ruokavaliota sekä rakastavaa suhdetta puolisoonsa.

Sonia Savonen

Telle Salmela

Kirjoittajat ovat Kaarina Salmelan tyttärentytär ja tytär.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet