Muistot

Timo Karrinaho 1943–2019

Kirurgi

Kirurgian erikoislääkäri LL Timo Karrinaho kuoli Helsingissä 22. syyskuuta 2019 76-vuotiaana. Hän oli syntynyt Pieksämäellä 31. maaliskuuta 1943.

Karrinaho kirjoitti ylioppilaaksi Pieksämäellä 1962. Suoritettuaan asevelvollisuuden Karrinaho aloitti hammaslääketieteen opinnot Helsingin yliopistossa, mutta siirtyi pian lääketieteelliselle puolelle. Lisensiaatin tutkinto päätti perusopinnot 1971.

Ensimmäisiä työpaikkoja oli Kemijärven maalaiskunnan II kunnanlääkäriys. Karrinaho oli syvästi tietoinen perusterveydenhuollon tärkeästä asemasta yhteiskunnassa, mutta kiinnostus kirurgiaan voitti, ja perhe muutti Helsinkiin.

Erikoistuminen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan II kirurgian klinikalla johti spesialiteettiin 1977, mutta sen jälkeen Karrinahon oli vaikea päättää, mille kirurgian suppealle alalle antautuisi. Lopulta hänestä tuli yleiskirurgi – vieläpä erinomainen. Monet potilaat jakavat tämän käsityksen.

Koskelan sairaalan osastolääkärin toimen 1978–1990 ohessa Karrinaho piti yksityislääkärivastaanottoa jo 1980-luvulla. Vähitellen hän siirtyi täysin yksityispuolelle ja päätyi lopulta Sairaalaosakeyhtiö Mehiläisen lääkärikeskuksen johtajaksi, sairaalatoiminnan johtajaksi, Kielotien lääkäriaseman ylilääkäriksi ja lopulta Mehiläinen oy:n toimitusjohtajaksi 1995 alkaen. Vastaanotto jatkui kaiken aikaa, ja niin hän piti huolta siitä, ettei suora yhteys potilaaseen katkennut.

Karrinaholle ei riittänyt yhtäaikainen työ käytännön lääkärinä ja sairaalan johtajana, vaan häntä kiehtoivat monet muutkin asiat. Laatujärjestelmät ja esimerkiksi magneettitutkimusten ja röntgenkuvien etätulkinnat sähköistä tiedonsiirtoa hyödyntäen tulivat Karrinahon ansiosta Mehiläisen käyttöön jo 1990-luvulla.

Karrinahon rauhallinen ja valoisa olemus herätti ympäristössään luottamuksen. Hänen ystävyytensä oli tinkimätöntä, ja hän osoitti aitoa kiinnostusta kanssaihmiseen.

Pedantin lääkärin ja taitavan kliinikon persoonaa täydensi kyky irrottautua arjesta, nauttia elämästä harrastusten ja ystävien parissa. Tennis, sukellus, kalastus, laskettelu, golf ja erityisesti jazzin laaja-alainen kuunteleminen olivatkin iso osa Timon elämää.

Hyvä ruoka, erinomaiset juomat ja monipolviset keskustelut kuuluivat asiaan ystävien kohdatessa. Sotilasarvoltaan Karrinaho oli reservin lääkintäyliluutnantti.

Karrinaho edusti lääkäriyttä parhaimmillaan. Hän seurasi lääketieteen kehitystä ja eli ajan hermolla.

Hänen perheeseensä kuuluivat aviopuoliso sekä poika ja tytär edellisestä avioliitosta.

Vesa Ekroos

Karri Kaitue

Heikki Peltola


Kirjoittajat ovat Timo Karrinahon työtovereita ja kollegoita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet