Muistot

Veikko Korkka 1925–2019

Sotaveteraani

Lapin sodan veteraani Veikko Korkka kuoli 12. syyskuuta 2019 Lahdessa 94-vuotiaana. Hän oli syntynyt Metsäpirtissä Karjalankannaksella 1. huhtikuuta 1925.

Korkka syntyi nelilapsisen kalastajaperheen esikoiseksi. Talvisodan alettua perhe lähti evakkoon Pieksämäen Naarajärvelle, mistä se välirauhan ­aikaan 1941 siirrettiin Kauhajoelle. Koska siellä ei ollut töitä nuorille, Korkka aloitti 16-vuo­tiaana vapaaehtoisena linnoitustöissä Petsamossa päämajan alaisessa linnoitusosasto 4:ssä.

Kun saksalaisen vuoristo­armeijan divisioona 2 Gebirgs D siirtyi Norjasta Petsamoon, linnoitusosasto alistettiin sille.

Suomen rajan tuntumassa käytiin kovia taisteluita, ja palaneiden ajoneuvojen ja kuolleiden sotilaiden näkeminen järkytti Korkkaa. Kun hän pääsi lomalle, hän pestautui Kannakselle linnoitusrakennuspataljoona 344:ään, missä toimi komppa­nian päällikön lähettinä.

Kun Äänislinna vallattiin, rintaman etulinja oli Syvärissä. Korkalta kysyttiin, osaako hän ajaa hevosta, ja kun vastaus oli myöntävä, Korkka siirrettiin hevosmieheksi Syvärin rannalle Pitman kylään. Keväällä 1942 Mannerheim antoi käskyn, että alle 18-vuotiaat oli päästettävä kotirintamalle, joten toukokuussa 1942 Korkka kotiutui ensimmäiseltä sotaretkeltään.

Varusmiespalveluksensa hän aloitti JvKoulk 23:ssa huhtikuussa 1943. Aliupseerikoulun hän aloitti Lahdessa ja suoritti loppuun Lappeenrannassa. Marraskuussa 1944 hän sai siirron JvKoulK 3:een ja edelleen asevelvollisista muodostettuun 5/JR 1:een, jossa taisteli Lapin sodassa.

Käsivarren Lapissa sotilaat joutuivat äärimmäisiin oloihin. Pakkanen oli kova, lunta lähes metri ja huolto vaikeuksissa. Lisäksi komppanian piti pärjätä vain kahdella koulutetulla upseerilla ja joukkueen piti pärjätä yhdellä aliupseerilla. Korkka oli siis joukkueensa ainoa johtaja. JR 1:stä Korkka kotiutettiin 1.8.1945.

Vuoden 1947 alussa Korkka aloitti rajajääkärinä Imatran Immolassa. Työuransa hän teki puolustusvoimissa. Hän palveli useissa Lahteen sijoitetuissa joukko-osastoissa, kunnes 1957 sai komennuksen HämRjP:aan. Työssään hän hoiti muun muassa kouluttajan, poltto- ja voiteluainevaraston hoitajan ja automestarin tehtäviä ja yleni sotilasmestariksi.

Jäätyään eläkkeelle 1970 Korkka työskenteli vielä 14 vuotta Asko oy:n palveluksessa kuljetus- ja varastopäällikkönä sekä iltaisin autokoulun opettajana.

Veikko Korkka harrasti eränkäyntiä, hiihtoa ja suunnistusta ja osallistui Jukolan viestiin 11 kertaa.

Erityisen lähellä sydäntä oli toiminta sotaveteraanijärjestössä, mistä hän sai Sotaveteraaniliiton kultaisen ansioristin.

Lapin sodan päättymisen muistopäivän juhlallisuuksiin Kilpisjärvellä Korkka osallistui 21 kertaa, keväällä 2019 ainoana Lapin sodan veteraanina. Vanhuusiän kohokohta oli osallistuminen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2018.

Korkan perheeseen kuuluivat vaimo Eila (k. 2017) sekä kahdeksan lasta.

Teija Horppu

Kirjoittaja on Veikko Korkan miniä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet