Muistot

Johan Johnson 1950–2019

Toimitusjohtaja

Schildts-kustantamon viimeinen toimitusjohtaja Johan JanneJohnson kuoli Espoossa 30. lokakuuta 2019 lyhyeen mutta aggressiiviseen sairauteen. Hän oli 69-vuotias, syntynyt Vaasassa 5. toukokuuta 1950.

Börde-isän kuoroharrastus sai Janne Johnsonin kiinnostumaan laulusta, ja kuoroista tuli hänelle rakas harrastus. Ensimmäisen kitaransa hän sai 14-vuotiaana. Nuorempi veli Jerker muistaa, kuinka Janne vanhempien kesämökillä harjoitteli soittamista päivät pitkät niin, että sormet turposivat. Janne oppi taidon täydellisesti ja musisoi kitaransa kanssa koko elämänsä ajan konserteissa ja yksityistilaisuuksissa.

Johnson kirjoitti ylioppilaaksi Vaasassa 1970 ja käytyään armeijan valmistui 1978 Åbo Akademista valtiotieteiden maisteriksi. Vuonna 1973 solmitusta avioliitosta Marianne Staffansin kanssa syntyivät lapset Mikael, Mathias ja Patrik.

Kun Stockmann 1982 avasi Akateemisen kirjakaupan Turkuun, Johnson valittiin sen päälliköksi. Kaupallista kokemusta hän oli saanut toimiessaan ystävänsä kanssa heidän 1975 perustamassaan Musiikki & foto -liikkeessä toimitusjohtajana.

Johnson teki Akateemisen kirjakaupan Turussa tunnetuksi, ja siitä tuli pian kaupunkilaisten kohtaamispaikka.

Johnson oli näkyvä henkilö Turun kulttuurielämässä ja oli muun muassa aloitteen tekijä ja mukana luomassa Turun Taiteiden yötä, joka järjestettiin ensimmäisen kerran 1990.

Hän onnistui saamaan Tove Janssonin Akateemiseen kirjoittamaan omistuskirjoituksia, mikä sai jopa silloisen tasavallan presidentin Mauno Koiviston kirjakauppaan.

Johnson esiintyi Turun ensimmäisessä Taiteiden yössä myös itse. Yhdessä Arto Rintamäen kanssa he viihdyttivät kuulijoita laulamalla Evert Tauben lauluja.

Hänen viimeinen esiintymisensä Turun Taiteiden yössä oli tänä vuonna, kun hän musisoi yleisölle Jalle Ahlbeckin kanssa.

Schildts-kustantamon vetä­jäksi Johnson siirtyi 1992, ja hänen toimikaudellaan se kasvoi maamme suurimmaksi suomenruotsalaiseksi kustantamoksi. Hän lisäsi suomenkielisten kirjojen julkaisumäärää ja palkkasi suomenkielisen toimittajan hoitamaan tehtävää. Aikaisemmin tämä työ oli ulkoistettu.

Johnson istui kolme eri kautta Suomen Kustannusyhdistyksen hallituksessa. Hän oli hallituksen jäsen myös jyväskyläläisessä Atena Kustannuksessa sekä Tukholmassa Epok-kirjakerhossa, Alfabeta-kustantamossa sekä vielä eläkkeellä ollessaan Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek -kustantamossa.

Kun Schildts ja Söderström & Co sulautuivat yhteen 2012, Johnson jäi eläkkeelle.

Eläkkeellä Janne ja vaimo Marina, jonka kanssa hän avioitui 2007, oleskelivat hyvin paljon toisessa kodissaan Villa Sol­backenissa Bromarvissa. Siellä Janne toimi Bromarf Biblioteks Vänner ry:n sihteerinä ja monen vuoden ajan organisoi suosittuja elokuisia ”Kirjailijatreffejä” Riilahden kartanolla.

Kolmen viime vuoden ajan pariskunta rikastutti Bromarvin kulttuurielämää järjestämällä yleisölle konsertteja ja musiikkitapahtumia kodissaan. Tulijoita oli näihin ilmaisiin tapahtumiin aina enemmän kuin taloon mahtui.

Vielä eläkepäivinään Janne otti osaa kirja-alan rientoihin ja tilaisuuksiin. Hän piti myös tiiviisti yhteyttä entisiin työtovereihin ja alan vanhoihin ystäviin.

Stig-Björn Nyberg

Kirjoittaja on Johan Johnsonin työtoveri ja ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet