Muistot

Ulla Saarenheimo 1935–2019

Osastopäällikkö

Osastopäällikkö Ulla Saarenheimo (o.s. Viljanen) kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Helsingissä 23. syyskuuta 2019. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Tampereella 5. heinäkuuta 1935.

Saarenheimo eli lapsuutensa ja nuoruutensa Hollolassa. Työläisvanhemmat arvostivat koulutusta ja sivistystä.

Kirjoitettuaan Lahden tyttö­lyseosta ylioppilaaksi hän kävi ensin kauppaopiston, jotta voisi myöhemmin työskennellä yli­opisto-opintojen ohella.

Nuorena valtiotieteen kandidaattina Saarenheimo palkattiin tutkijaksi vuonna 1962 Asuntohallituksen edeltäjään, Aravaan.

Asunnottomista ei silloin juuri puhuttu, vaikka suuri joukko ihmisiä vietti yönsä erilaisissa tilapäissuojissa ja roskalaatikoissa. Asunnottomuus nousi esiin vasta 1970-luvun alussa, kun valtakunnallisen asunto-ohjelman laatiminen käynnistyi.

Asuntopoliittisen jaoston sihteerinä ja mietintöjen kirjoittajana Saarenheimo oli tässä keskeisessä roolissa.

Silmät avaava kokemus hänelle oli ollut kierros Helsingin erilaisissa majoituspaikoissa: kehitysvammaisten ja psykiatristen potilaiden asuntoloissa, kriminaalihuollon asuntoloissa, yömajoissa sekä metsissä asuvien luona.

Vasta 1980-luvulla valtakunnanpolitiikassa kiinnitettiin huomiota asunnottomuuden poistamiseen. Kalevi Sorsan neljäs hallitus asetti sen yhdeksi tavoitteistaan ja varasi siihen myös määrärahan valtion budjettiin.

Saarenheimon tehtävä oli koota eri tahojen ponnistukset yhteen ja saattaa ne päättäjien tietoon teksteinä ja tilastoina. Hän itse kiersi puhumassa lukemattomissa tilaisuuksissa ja kertoi pystyvänsä milloin vain pitämään kahden tunnin luennon asuntopolitiikasta ilman muistiinpanoja.

Vaikka valtion virkanimitykset olivat 1980-luvulle asti yleensä poliittisia ja miessukupuolta suosivia, Saarenheimo oli yksi harvoista sitoutumattomista naisista, jotka mursivat lasikaton. Hän sai nimityksen ensin tutkimus- ja suunnittelutoimiston päälliköksi ja lopulta osastopäälliköksi sekä Asuntohallituksen johtajiston jäseneksi. Uransa aikana hän oli merkittävä tekijä myös asumistukijärjestelmän kehittämisessä.

Laman alkaessa 1990-luvun alussa asunnottomuus hävisi hallituksen ohjelmasta. Kun Asuntohallitus lakkautettiin 1993, Saarenheimo jäi varhaiseläkkeelle. Hän jatkoi kuitenkin toimintaa sosiaalisen asumisen puolesta Vailla vakinaista asuntoa ry:n hallituksessa sekä kirjoittamalla alan oppaita.

Eläkevuosinaan Ulla harrasti innokkaasti liikuntaa, matkusteli, rakensi kesämökin Siuntioon ja oli aina valmis auttamaan kolmea lastaan ja näiden perheitä.

Vielä viimeisinä kuukausinaan sairauden jo vietyä liikunta- ja puhekyvyn, videot lastenlastenlapsista olivat varma keino tuoda hymy hänen huulilleen.

Maija Stenman

Kirjoittaja on Ulla Saarenheimon tytär.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet