Muistot

Wolfgang Zenner 1938–2019

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Wolfgang Zenner kuoli Helsingissä 4. lokakuuta 2019 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt Saarbrückenissa Saksassa 30. toukokuuta 1938.

Suomeen Zennerin toi ensimmäiseksi partioharrastus. Hän osallistui kansainvälisiin partioleireihin Suomessa 1950-luvun lopulta saakka. Niiden aikana syttyi hänen rakkautensa Suomeen ja sen puhtaaseen luontoon, ja se oli myös suuri syy siihen, että hän lopulta muutti Suomeen 1963.

Suomi oli tuolloin vähemmän kansainvälinen maa, jossa uuden elämän aloittaminen kieltä taitamattomana vaati rohkeutta ja optimismia. Niitä Zennerillä oli.

Trierin yliopistosta vuonna 1963 lvi-tekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Zenner aloitti työuransa muutamassa insinööritoimistossa ja eteni Ilmateollisuus oy:n teknilliseksi johtajaksi 1960-luvun lopulla.

Veri kuitenkin veti yrittäjäksi, ja vuonna 1972 Wolfgang Zenner perusti Insinööritoimisto W. Zennerin. Vaatimuksena yrityksen perustamiseen oli silloin Suomen kansalaisuus – ja niin Zenneristä tuli Suomen kansalainen.

Zenner oli ennakkoluuloton innovaattori. Siinä missä moni toimisto nosti kädet pystyyn lähes mahdottomilta tuntuvien ongelmien edessä, hän näki ne mahdollisuuksina keksiä jotain uutta.

Halu kehittää ja testata uusia lähestymistapoja johti oman lvi- ja ääniteknisen laboratorion ­perustamiseen 1970–1980-lukujen taitteessa.

Vaikka Zenner jäi virallisesti eläkkeelle tyttärensä Laila Zennerin siirtyessä yrityksen johtoon vuonna 2002, hän työskenteli vielä kymmenisen vuotta osa-aikaisesti ja oli loppuun asti innostunut osallistumaan erityisesti haastavien ongelmien ratkaisemiseen.

Vapaa-ajallaan Zenner nautti niin luonnossa liikkumisesta kuin maatilan töiden tekemisestä ja puuhailusta mökillään. Mökillä oli aina joku uusi juttu meneillään lasten kanssa: jousiammuntaa, kanoottiretkiä, snorklausta tai löytöretkiä lähisaariin.

Wolfgang oli määrätietoinen, energinen ja halukas jakamaan osaamistaan. Moni uransa Insinööritoimisto W. Zennerillä aloittanut muistaa yhä lämmöllä hänen kykyään opastaa noviisit käytännön töihin ja ongelmien ratkaisuun. Hänen poismenonsa jättää suuren aukon hänen perheensä, ystäviensä ja työ­tovereidensa elämään.

Laila Zenner

Kirjoittaja on Wolfgang Zennerin tytär.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet