Muistot

Heinz Ramm-Schmidt 1920–2019

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja Heinz Ramm-Schmidt kuoli 98-vuotiaana Helsingissä 17. syyskuuta 2019. Hän oli syntynyt Viipurissa 1. marraskuuta 1920.

Ramm-Schmidtin isä oli norjalaissyntyinen, ja perhe haki Suomen kansalaisuutta osallistuakseen talvisotaan. Hallinnollisista syistä kansalaisuus kuitenkin myönnettiin vasta välirauhan aikana, joten Heinz Ramm-Schmidt soti Svenska frivilligkårenin joukoissa vailla kansalaisuutta. Hänelle myönnettiin sotaveteraanin arvo ja tammenlehvä vasta 97-vuotiaana presidentti Niinistön puututtua asiaan.

Ramm-Schmidt avioitui vuonna 1945 journalisti Ebba Englundin kanssa. Heille syntyi kolme poikaa ja tytär. Myöhemmin Ramm-Schmidtin perhe kasvoi kymmenellä lastenlapsella ja 15 lastenlastenlapsella.

Ramm-Schmidt valmistui diplomiekonomiksi Svenska Handelshögskolanista. Saurion tehdas oy:ssä hän eteni nopeasti toimitusjohtajaksi. Hänen johdollaan lanseerattiin maailmankuulu Solifer-dynamo ja sittemmin Solifer-mopot. Saurion tehdas myytiin 1956 Bensowille, ja uudet Solifer-asuntovaunut luotiin Ramm-Schmidtin johdolla.

Vuosina 1971–1983 Ramm-Schmidt työskenteli Hackmanin toimitusjohtajana ja uudisti yritystä varmalla kädellä ajan vaatimusten mukaiseksi.

Purjehtiminen oli Ramm-Schmidtille elämäntapa. Hän oli yksi Suomen arvostetuimpia avomeripurjehtijoita. Vuonna 1966 hän tilasi ensimmäisenä uuden Swan-purjeveneen, jonka nimesi Tarantellaksi, ja tilaus johti Nautor-veistämön syntyyn.

Ramm-Schmidt voitti muun muassa Gotlannin ympäripurjehduksen kuusi kertaa.

Tarantellan miehistöstä puolet oli samaa perhettä. Isästä, kahdesta pojasta ja kolmesta kokeneesta ratapurjehtijasta ­hioutui saumaton tiimi. Kaikki päätökset tehtiin yhdessä.

Ramm-Schmidt pysyi uskollisena omalle purjehdusseuralleen NJK:lle, joka palkitsi hänet kunniajäsenyydellä ja seuran korkeimmilla kunniamerkeillä.

Jäätyään eläkkeelle vuonna 1983 Ramm-Schmidt jakoi edelleen tietotaitoaan eri yhtiöiden hallituksissa. Hän ja hänen vaimonsa viettivät talvet Espanjassa ja kesät lasten perheiden kanssa Bötesön saarellaan Hiittisissä, jonne perhe myös rakensi golfradan. Hän pelasi golfia vielä viime kesänä, 98-vuotiaana.

Ramm-Schmidt osallistui ahkerasti yhteiskunnalliseen keskusteluun kuolemaansa saakka. Hänen monet kirjoituksensa tiedotusvälineissä olivat sekä tarkkanäköisiä että kriittisiä.

Rafael Wolontis

Per-Erik Lindholm

Rolf Therman


Kirjoittajista Wolontis on Heinz Ramm-Schmidtin purjehdustoveri ja Lindholm sekä Therman liiketuttavia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet