Muistot

Heikki Salo 1926–2019

Varatuomari

Varatuomari Heikki Tapio Salo kuoli 92-vuotiaana Espoossa 24. elokuuta 2019. Hän oli syntynyt Orimattilassa 31. lokakuuta 1926.

Salo kävi kansakoulun ja oppikoulun Orimattilassa. Koulunkäynti jatkui Lahden lyseossa. Lukion keskeytti kutsu sotapalvelukseen ilmavalvonta- ja rautatiesiltojen vartiointitehtäviin. Sotapalveluun kuului myös vihollisen desanttien jahtaaminen.

Koulukavereiden innoittamana Salo päätti lähteä opiskelemaan Helsingin yliopistoon ja osallistui lainopillisen tiedekunnan pääsykokeisiin. Lainopin kandidaatin tutkinnon hän suoritti vuonna 1953. Valmistut­tuaan hänet valittiin Sulkavan kunnansihteeriksi. Samalla alkoi auskultointi varatuomariksi Imatran käräjillä. Varatuomarin arvon Salo sai 1958.

Sulkavalle tuli myös perheen kesäpaikka, Partalansaareen, Saimaan rannalle. Purolan pientilalla Salo saattoi rehkiä maatalon töissä.

Salon työura vei Kuusjärven kunnanjohtajaksi (Outokumpu) ja sittemmin takaisin Helsinkiin, Maalaiskuntien liiton (nyk. Suomen kuntaliitto) lakimieheksi. 1960-luvun puolivälissä Salo valittiin Espoon kaupungin lakimieheksi.

Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n apu­laisyhteistyöjohtajana Salon vastuualueeseen kuului jätehuolto. Hän oli kiinnostunut luonnosta ja ympäristöstä. Hän laati julkaisuja muun muassa terveydenhoito- ja jätelainsäädännöstä.

Heikin mieliharrastuksiin kuuluivat urheilu ja liikunta, vaikka hän omasta mielestään oli liikunnan osalta myöhäisherännäinen. Mieluisinta oli hiihto. Hän osallistui pitkän matkan hiihtoihin, kuten Finlandia-hiihtoon, Pirkan hiihtoon, Vasaloppetiin ja Marcialongaan. Myös hölkät ja tietenkin Sulkavan soutu kuuluivat tapahtumakalenteriin. Liikuntaharrastus toi Heikille mieluisia ystävyyssuhteita. Perheen purjehdusharrastus ja Saimaan höyrylaivat Suomen Höyrypursiseurassa olivat myös Heikin mielenkiinnon kohteita.

Ikävuodet ja rakkaan puolison, Marin, menehtyminen noin kymmenen vuotta sitten heikensivät Heikin terveyttä ja vähensivät osallistumista ja so­siaalisia kontakteja. Vaikka matkustaminen viimeisten vuosien aikana ei enää ollut mahdollista, vielä viime kesänä Heikki tutkiskeli kiinnostuneena Partalansaaren kesäpaikan kehitystä valokuvista.

Markku Salo

Pekka Salo


Kirjoittajat ovat Heikki Salon poikia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet