Muistot

Ulpu Lehti 1939–2019

Filosofian maisteri

Filosofian maisteri Ulpu Lehti (o.s. Riola) kuoli Keravalla 25. syyskuuta 2019 pitkään sairastet­tuaan. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Tuusulassa 23. syyskuuta 1939.

Lehti kirjoitti ylioppilaaksi Järvenpäässä 1956. Hänen koti­tilansa oli Monsaksen puustelli Tuusulan Ruskelassa. Se oli omiaan aiheuttamaan kiinnostusta vanhoihin kantatiloihin ja niiden torppiin Keski-Uudellamaalla ja Helsingin pitäjän alueella, ja Helsingin yliopistossa Lehti aloitti opinnot kansantieteistä ja suomen kielestä.

Opiskeluaikanaan Lehti työskenteli yliopiston suomen kielen laitoksen nimiarkistossa. Siellä hänen päätyönsä oli peruskarttojen nimistön valmistelu sekä niihin liittyvien aineistojen kerääminen. Kielitaitoisena hän keräsi paikannimiä myös ruotsinkielisiltä alueita, ennen kaikkea itäiseltä Suomenlahdelta ja sen saaristosta.

Lehti oli aktiivinen eteläsuomalaisen osakunnan piirissä toimien osakunnan kotiseutusihteerinä. Siinä tehtävässä hän oli käynnistämässä useita pitäjänmuseoita ja organisoimassa niiden kokoelmia.

Helsingin pitäjän muuttuessa Vantaan kaupungiksi tarvittiin asemakaavaosastolle osoitteiston ja nimistön suunnittelua hallitseva henkilö. Tehtävä oli ensimmäinen Suomessa. Tässä tehtävässä Lehti toimi 32 vuotta.

Hänen aikanaan Vantaa kasvoi väkiluvultaan yli viisinkertaiseksi. Hän valmisteli tämän johdosta suurimman osan nyt käytössä olevista kadunnimistä sekä suomeksi että ruotsiksi.

Tehtävässään hän joutui paneutumaan aina keskiajalle asti alueen historiaan, jonka pohjalta hänen ehdotuksensa uusiksi kaupunginosien ja katujen nimiksi tulivat hyväksytyiksi Vantaan kaupungin nimeä myöten nimitoimikunnassa.

Samassa tehtävässä hän toimi myös Keravalla luottamushenkilönä nimitoimikunnan jäsenenä 20 vuoden ajan ja oli osaamisensa johdosta kysytty esitelmöitsijä kotiseutuyhdistyksissä. Hän kirjoitti esitelmien pohjalta useita artikkeleita Tuusulan ja Keravan kotiseutuyhdistysten kirjasarjoihin.

Lehti oli aktiivinen toimija myös Pohjola-Nordenissa, sillä hän puhui kodin perua hyvää ruotsia. Hän oli työssä Norjassa ja kirjastoharjoittelijana Tuusulan ystävyyskaupungissa Tanskassa. Hän pystyi ilmaisemaan itseään myös monella muulla kielellä, jota taitoa Vantaan kaupunki ja Tuusula käyttivät usein hyödykseen. Kirjallisuus, kirjoittaminen ja vanhat esineet olivat hänen rakkaita harrastuksiaan, joiden puitteissa hän kirjoitti Keravan seurakunnan historian ja Vantaalle useita kuvateoksia.

Ansioistaan hän sai useita harrastus- ja ansiomerkkejä, joista rakkain hänelle oli Keravan kultainen ansiomerkki.Eero Lehti

Kirjoittaja on Ulpu Lehden puoliso.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet