Muistot

Merja Ranki 1955–2019

Taiteilija

Kuvanveistäjä, taiteilija Merja Ranki kuoli raskaan sairauden uuvuttamana Tuusulassa 16. lokakuuta 2019. Hän oli 64-vuotias, syntynyt Helsingissä 5. huhtikuuta 1955.

Ranki valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1998. Hän oli taiteilijana ennen kaikkea ennakkoluuloton kokeilija. Taiteen teemoina oli usein toden ja kuvitteellisen yhdistäminen tarinalliseksi kokonaisuudeksi.

Ranki teki useita veistoksellisia omakuvia, joissa hän mm. käsitteli sairauksiaan huumorin keinoin. Keramiikka oli mate­riaaleista läheisin, mutta hän työskenteli myös mm. videotaiteen, tekstiilien, pronssin ja lasin parissa.

Rankin veistoksia ja installaatioita on ollut esillä Suomessa ja Euroopassa eri näyttelyissä lähes 40 vuoden ajan. Hänen teoksiaan on mm. Vantaan ja Keravan kaupunkien, Tuusulan kunnan ja Suomen taideyhdistyksen kokoelmissa.

Hänen tunnetuin teoksensa on Vantaan Tikkurilassa oleva taidekokonaisuus, jonka Ranki toteutti osana ART4-taiteilijaryhmää (Jaana Brinck, Riikka Latva-Somppi, Merja Ranki ja Outi Turpeinen). Kuusimetrinen corten-teräksinen veisto Tarinapuu luo yhteyksiä suomalaisen ja afrikkalaisten kulttuurin välille ja muistuttaa hänen ajastaan taiteilijaresidenssi Villa Karossa.

Taiteilijauransa ohella Ranki toimi poikkeuksellisen aktiivisesti taiteilijoiden työmahdollisuuksien edistäjänä. Hän perusti useita isoja työhuoneyhteisöjä pääkaupunkiseudulle kuten Studio Viilatehtaan Vallilaan 1998, Studio Savean 2007 ja Metson 2010 Roihupeltoon sekä ÖY:n Keravalle 2011. Taitava verkostoituja toimi myös vuosia aktiivisesti taidealan järjestöissä organisoiden kollegoiden kanssa useita näyttelyitä Suomeen ja ulkomaille. Taide oli Merja Rankille kokonaisvaltainen elämäntapa.

Merjan perheeseen kuului avio­mies ja neljä lasta. Perheen omakotitalo ja kesämökki Tuusulassa olivat osa Merjan taidetta. Hän arvosti persoonallisuutta ja kauneutta kaikessa tekemisessään. Lasten harrastukset olivat koko perheen yhteisiä projekteja, ja Rankin perhe olikin tuttu näky Hyrylän jäähallissa sekä Keskisen Uudenmaan musiikkiopiston konserteissa.

Merja oli lumoava persoona, joka antoi kaikkensa perheelleen, ystävilleen ja kollegoilleen. Hän rakasti matkustamista ja oli rohkeasti aina valmis uusiin seikkailuihin. Hän oli loistava kokki ja aina valmis juhlimaan.Outi Turpeinen

Kirjoittaja oli Merja Rankin ystävä ja kollega.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet