Muistot

Osmo Tuuminen 1947–2019

Vientipäällikkö

Vientipäällikkö Osmo Tuuminen kuoli Helsingissä 15. lokakuuta 2019 72-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 24. heinäkuuta 1947.

Tuumisen vanhemmat ymmärsivät, että venäjän kielen osaaminen tarjoaisi menestyksekkään tulevaisuuden ja laittoivat hänet Helsingin Venäläiseen kouluun. Siellä Tuuminen oppi venäjän kielen ja kulttuurin, mikä oli 1960-luvun Suomessa sekä harvinaista että arvostettua.

Nuorena hän myös harrasti shakkia kerhossa. Myöhemmin nimenomaan shakki oli yhdistävä mielenkiinnon kohde pojanpojan Adrianin kanssa. Kotiturnauksissa Osmo oli voittamaton.

Työelämänsä alussa Tuuminen toimi tulkkina monissa valtiollisissa tilaisuuksissa, vierailevien ryhmien oppaana niin Suomessa kuin entisessä Neuvostoliitossa. Myöhemmin hän siirtyi kaupalliselle alalle ja hoiti vientitehtäviä Feximassa ja Nakkilan Konepaja oy:ssa.

15 vuoden ajan Tuuminen työskenteli Valtran Jyväskylän toimipisteessä vientipäällikkönä. Hänen toimenkuvaansa kuului Valmet-traktorien ja niihin liittyvien varaosien myynti.

Hän matkusti paljon Venäjällä, Ukrainassa, Kazakstanissa, Baltian maissa ja Valko-Venäjällä osallistuen koulutuksiin, näyttelyihin sekä seminaareihin.

Urallaan Tuuminen oppi tuntemaan hyvin eri traktorimallien tekniset ominaisuudet. Tämä työ oli hänelle aina mielekästä ja palkitsevaa. Hän nautti uusien ja vanhojen liiketuttavien tapaamisista sekä tulkkina toimimisesta. Erityisen ylpeä hän oli kun sai näyttää vierailleen Suomen kaunista luontoa.

Vapaa-aikansa Osmo pyrki viettämään perheensä kanssa. Hän piti metsässä kulkemisesta, marjastamisesta ja sienestämisestä. Kalastus oli kesäisin yksi hänen lempiharrastuksistaan. Vuonna 1984 hän rakensi omin käsin vapaa-ajan asunnon Nummi-Pusulaan. Mökkeily, josta tuli myöhemmin koko perheen yhdistävä harrastus usean kymmenen vuoden ajaksi, oli aina hänellä lähellä sydäntä.

Toinen Osmolle hyvin tärkeä ajanviete oli lastenlasten kanssa puuhastelu. Hän teki retkiä heidän kanssaan sekä opetti kalastusta, nuotion tekemistä ja kalan savustamista.

Viimeisinä vuosinaan Osmo oli aktiivisesti puolustamassa sisä­ilmasairastuneiden potilaiden oikeusturvaa lääkärivaimonsa Tamaran kanssa. Lisäksi hän oli aktiivinen Voice of Israel in Scandinavia -organisaation jäsen taistelussa antisemitismiä vastaan.

Ihmisenä Osmo oli aina hyvin vaatimaton, luotettava ja auttavainen. Hän osasi monipuolisesti erilaisia käden taitoja ja oli hyvin taiteellinen. Myös valo­kuvaus ja kuvankäsittely kiinnostivat. Käden taidot hän sai siirrettyä pojilleen Markolle ja Raimolle.Tamara Tuuminen

Marko Tuuminen

Raimo Tuuminen


Kirjoittajat ovat Osmo Tuumisen vaimo ja pojat.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet