Muistot

Carl-Gustaf Ingman 1936–2019

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja Carl-Gustaf Ingman kuoli 13. lokakuuta 2019 Porvoon sairaalassa. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Sipoossa 22. syyskuuta 1936.Ingman oli arvostettu johtaja perheyrityksessä Oy Hj. Ingman Ab. Hän astui meijerin johtoon vuonna 1969 isänsä, perustaja Hjalmar Ingmanin seuraajana. Tärkeitä yritysetappeja Carl-Gustaf Ingmanin aikana olivat yritysfuusio Hemholmen Ab:n kanssa 1988 ja uuden tehdas­alueen rakentaminen Massbyhyn.

Yrityksen nimi vaihtui Ingman Foodsiksi, ja Ingman jatkoi toimitusjohtajana vuoteen 1997 asti ja tämän jälkeen hallituksen puheenjohtajana vuoteen 2007 asti, jolloin meijeritoiminta myytiin Arla Foods Ab:lle.

Ekonomina Ingmanilla oli edellytyksiä kehittää yritystä vahvemmaksi ja merkittävämmäksi toimijaksi meijerialalla. Hän oli vaativa henkilö, jolla oli vahvat mielipiteet, minkä vuoksi hän ei aina ollut suosittu. Yrityksen henkilöstö ja ystäväpiiri arvostivat kuitenkin häntä suuresti – etenkin siksi, että hän oli aina erittäin oikeudenmukainen.

Nuorena Ingman loisti urheilussa. Hänen uransa yleisurheilijana oli intensiivinen, mutta myös melko lyhyt, sillä hänen intohimonsa jalkapalloon oli ylivoimainen. Ingmanin paras tulos keihäänheitossa oli 61,20 metriä, jonka hän saavutti Akateemisissa mestaruuskilpailuissa 1955. Sillä tuloksella hänellä on hallussaan Sipoon ennätys keihäänheitossa vielä tänäkin päivänä.

Ingman pelasi jalkapalloa Ådalens Idrottsföreningissä (ÅIF), jonka perustaja hän oli naapuriensa Viking Sundströmin ja Rainer Wikströmin kanssa. Hän pelasi keskikenttäpelaajana voimakkain ottein, mikä johti usein maaleihin. Välillä vaikutti siltä, että hän olisi voinut juosta seinien läpi.

Mutta paineet lisääntyivät myös meijerin suunnalta, ja ­nämä haasteet rajoittivat selkeästi C-G:n – kuten häntä yleisesti kutsuttiin tuttavien kesken – panostusta jalkapalloon.

Vanhempana C-G ylläpiti kuntoaan juosten pitkiä etäisyyksiä suunnistaen sekä hiihtäen muun muassa Vaasahiihdossa ja Finlandia-hiihdossa. Viidentoista suoritetun Finlandia-hiihdon jälkeen hänelle myönnettiin epävirallinen hiihtoneuvostitteli.

Carl-Gustaf ingman oli erittäin isänmaallinen mies. Hän yleni kapteeniksi vuonna 1985 ja oli lähes kuolemaansa asti aktiivisesti mukana toiminnassa, jota hänen kurssikaverinsa RUK:sta ylläpitivät. Häntä kiinnosti kotimainen sotahistoria, ja ystäviensä kanssa hän vieraili ympäri Suomea paikoissa, joilla on historiallista merkitystä.

Voimiensa hiipuessa C-G aloitti lintubongausharrastuksen omalla kotipihallaan Gumbo­strandissa. Hänellä oli paljon linnunpönttöjä tontillaan. Hän seurasi lintujen elämää ja liikkumista, laski lintujen määrän sekä pyysi yhtä lapsenlapsistaan kiipeämään puihin laskemaan, paljonko munia pöntöissä oli.

C-G:n lähipiiriin kuuluivat vaimo, kolme lasta, seitsemän lapsenlasta, viisi lapsenlapsenlasta ja veli.

Marika Ingman

Leif Wikström


Kirjoittajat ovat Carl-Gustaf Ingmanin tytär ja lapsuudenystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet