Muistot

Turkka Manninen 1966–2019

Lehtori

Laulutaiteen lehtori Turkka Manninen kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana 4. lokakuuta 2019 Jyväskylässä. Hän oli 53-vuotias, syntynyt Tampereella 22. huhtikuuta 1966.

Manninen kävi peruskoulun ja lukion Mikkelissä ja kirjoitti ylioppilaaksi Mikkelin yhteiskoulun lukiosta 1985. Hän aloitti varusmiespalvelunsa Mikkelissä Savon prikaatissa ja suoritti Reserviupseerikoulun Haminassa.

Manninen opiskeli Sibelius-Akatemiassa Jorma Elorinteen ja Matti Tuloiselan johdolla. Hän suoritti lauludiplomin 1991 ja valmistui musiikin maisteriksi 1995. Urallaan hän esiintyi yli 30 eri oopperaroolissa ja yli 50 eri produktiossa sekä Suomessa että ulkomailla.

Päätyönään Manninen toimi laulun opettajana ensin Savonlinnan musiikkiopistossa ja myöhemmin yksinlaulun lehtorina Jyväskylässä Keski-Suomen konservatoriossa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Viimeisimpänä hän työskenteli kevääseen 2019 asti Kuo­piossa Sibelius-Akatemiassa laulutaiteen lehtorina.

Päätyönsä ohella Turkka Manninen toimi Keski-Suomen alueoopperan puheenjohtajana ja tuottajana oopperaroolien lisäksi. Hänellä oli myös useita luottamustoimia, kuten Keski-Suomen taidetoimikunnan puheenjohtajuus ja jäsenyydet valtion säveltaidetoimikunnassa ja musiikin­opettajien liiton hallituksessa.

Manninen innostui laulamisesta jo pikkupoikana Mikkelin Naisvuoren kesäteatterissa Tukkijoella-näytelmän Pölhö-Kustaana.

Laulamisen lisäksi Turkka oli intohimoinen urheilija. Nuorempana hän harrasti jalkapalloa, lentopalloa, jääpalloa ja yleisurheilua. Penkkiurheilussa Turkan sydäntä lähellä oli jo pienestä pitäen Liverpool FC. Pienen pojan unelma toteutui 50-vuotiaana, kun hän pääsi paikan päälle Liverpooliin.

Lapsuuden kodin perintönä Turkka rakasti kaikenlaisia kortti-, lauta- ja pihapelejä perheen ja ystävien kanssa. Suvun kesäpaikka Ristiinassa oli hänelle erittäin rakas.

Turkka oli hyvin perhekeskeinen, uskollinen ystävä, määrätietoinen, eteenpäin pyrkivä ja pidetty oppilaiden keskuudessa. Hänen lähipiiriinsä kuuluivat vaimo Johanna, pojat Tuomas, Ilari, Taneli ja Pyry, Pirkko-äiti sekä sisarukset perheineen.

Marjaana Viitanen

Laura Friari


Kirjoittajat ovat Turkka Mannisen sisko ja ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet