Muistot

Paavo ”Puosu” Liesinen 1952–2019

Roudari

Roudari PaavoPuosuLiesinen kuoli kotonaan Helsingin Jallukassa 6. marraskuuta 2019.

Hän oli 67-vuotias, syntynyt Helsingissä 23. elokuuta 1952.

Liesinen kasvoi duunariperheen nuorimpana lapsena ja sai kutsumanimensä Puosun jo nuorena herttoniemeläispoikana, koska oli aina valmis kepposteluun ja maailman tutkimiseen. Lukuisat hanttihommat lähetistä trukkikuskiin eivät pitkään puhutelleet.

Rockbändien toiminnan avustamisesta Liesinen sai esimakua, kun hän oli kantamassa The Rolling Stonesien soittokamoja Olympiastadionille loppukesästä 1970, juuri 18 vuotta täyttäneenä.

Ajan myötä roudaamisesta tuli Liesisen ammatti ja päätyö. Omatoimisena ja tilannetajuisena luottohenkilönä hän ansaitsi bändien suuren kunnioituksen. Hän osasi katsoa että sekä soittajat, instrumentit että tarpeisto olivat kulloinkin missä piti ja niin kuin piti.

Usein legendaariseksi luonnehdittua mainetta Liesinen sai 1970-luvulla Pelle Miljoonan kokoonpanoissa ja myöhemmin pitkässä kiinnityksessä Lapinlahden Linnuissa.

Kiireisimpien keikkavuosien lomassa 1980-luvun puolivälin jälkeen syntyivät Liesisen lapset.

Perhe muutti Fiskarsiin, ja kun nuorisolla ei ollut kokoontumistiloja, pani Liesinen ystävineen toimeksi. Löytyi talo, jossa Puosu työskenteli vuosikaudet pidettynä nuoriso-ohjaajana.

Puosu oli sosiaalinen ja luonteeltaan lempeä, kaikkia tasa-arvoisina kohteleva mies, joka huokui luontaista auktoriteettia. Keikalla kiusanneen häirikön ojentamiseksi ei tarvittu voimakeinoja: otettiin korvista kiinni ja pussattiin suulle, niin ongelmien ­aiheuttaja pötki matkoihinsa.

Jos soittajat kävivät bussissa toistensa kurkkuihin, rauhoitti Puosu tilanteen istumalla kuumakallen päällä, kunnes tilanne asettui.

Kotona Puosu oli lastensa rakastama, läsnäoleva isä, ja eritoten rockmaailmassa hänen arvostuksensa johti poikkeuksellisiin seurauksiin. Kun Elävän musiikin säätiön monivuotinen projekti, musiikkialan vuokratalo Jallukka, valmistui keväällä 2017, muistettiin usein todeta koko hankkeen tulleen tehdyksi Puosulle.

Jallukassa Puosu asuikin loppuun saakka. Parantumattoman sairauden hoidot oli lopetettu, ja voinnistaan avoimesti puhunut Puosu kävi nimenomaisesti jättämässä hyvästejä monille ystävilleen.

Hän halusi säilyttää vapautensa loppuun saakka ja kieltäytyi lähtemästä sairaalaan vielä viimeisenä eliniltanaan. Loppu otettiin vastaan saappaat jalassa.

Arto Pajukallio
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet