Muistot

Riitta Liisa Huuhtanen 1940–2019

Kirjastonjohtaja

Kirjastonjohtaja Riitta Liisa Huuhtanen (o.s. Väisänen) kuoli sairauskohtaukseen Kuopiossa 30. lokakuuta 2019. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Lapinlahdella 16. kesäkuuta 1940.

Huuhtanen valmistui Jyväs­kylän yliopistosta 1967. Hän suoritti kirjastotutkinnon Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa 1965 ja Suomen kirjallisuuspalveluseuran järjestämän Informaatiopalvelun kurssin 1971.

Huuhtanen aloitti kirjastouransa jo opiskeluaikanaan. Ensimmäinen vakinainen tehtävä oli Jyväskylän yliopiston kirjastossa. Kuopion korkeakoulussa hän aloitti 1977, kävi välillä Joensuun korkeakoulussa ja palasi 1983 Kuopion korkeakouluun, johon hänet valittiin kirjastonjohtajaksi. Eläkkeelle hän jäi 2003.

Hän oli mukana uudistamassa kansalliseen käyttöön hankittuja yhteisiä kirjastojärjestelmiä ja ottamassa käyttöön internetin tarjoamia mahdollisuuksia sekä viestintään että tieteelliseen tiedonhankintaan. Kirjastoyhteistyö oli hänelle merkittävä asia.

Kuopion yliopistossa avattiin vuonna 1998 Suomen ensimmäinen Oppimiskeskus, jota Huuhtanen oli ollut suunnittelemassa. Se vastasi haasteisiin, joita tieto- ja viestintätekniikka asettivat opiskelijoille. 2000-luvun alkupuolella hän toimi projektinjohtajana seitsemän yli­opiston yhteisessä TieDot-hankkeessa. Siinä tehtiin infor­maatiolukutaidon tiedonhaun verkkokursseja.

Huuhtasella oli useita merkittäviä luottamustehtäviä. Hän oli mukana sekä Joensuun että Kuopion yliopiston hallituksissa, Suomen tieteellisen kirjastoseuran hallituksessa ja Opetus­ministeriön asettamassa elektronisen kirjaston ohjausryhmässä.

Merkittävin yksittäinen saavutus Huuhtasella oli Varasto­kirjaston toiminnan kehittämisessä ja vakiinnuttamisessa suomalaisen kirjastoverkon keskeiseksi palveluksi, josta tuli esimerkki kansainvälisestikin.

Hän toimi sekä Varastokirjaston suunnittelutoimikunnan että johtokunnan puheenjohtajana. Vielä eläkevuosinaan hän osallistui aktiivisesti keskusteluun Varastokirjaston asemasta.

Huuhtasen koulutusalat, historia ja suomen kieli, näkyivät hänen toiminnassaan sekä kirjailijana että kotiseututyön tekijänä, josta hänet palkittiin Suomen kotiseutuliiton ansiomitalilla. Eläkevuosinaan hän oli kysytty paikallisopas Kuopiossa vierailleille turisteille.

Huuhtanen julkaisi kirjoja sekä kirjastojen historiasta että paikallishistoriasta. Hänen viimeinen teoksensa Elämää vanhalla Haapaniemellä – Villa Rullan tarina (2018) kertoi hänen eläkepäiviensä rakkaasta asuinpaikasta.

Jarmo Saarti

Arja Juntunen

Aino Taskinen


Kirjoittajat ovat Riitta Liisa Huuhtasen työtovereita ja ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet