Muistot

Pentti Kunnas 1943–2019

Yrittäjä

Yrittäjä PenttiMilliKunnas kuoli 75-vuotiaana Espoossa 4. syyskuuta 2019. Hän oli syntynyt Jyväskylässä 5. marraskuuta 1943.

Kunnaksen perhe oli joutunut jo talvisodan alkaessa jättämään kotinsa Terijoella ja evakkomatka päättyi Jyväskylään. Lapsuutensa ja nuoruutensa Kunnas vietti lopulta Helsingissä.

Kunnas innostui pöytätenniksestä 11-vuotiaana. Hän voitti ensimmäisen kaksinpelimestaruutensa 1960 vain 16-vuotiaana. Hän voitti tittelin myös seuraavana vuonna. Näiden lisäksi meriittilistalla on kolme hopeaa ja yksi pronssi. Mestaruuksia löytyy myös miesten nelinpelistä, sekanelinpelistä, mestaruussarjasta ja SM-cupista.

Käytännössä Kunnas pelasi maan kärjessä lähes koko 1960-luvun. Taitavana puolustuspelaajana hän ylsi 1967 PM-kisojen loppuotteluun ja kukisti aikanaan muun muassa sittemmin maailmanmestariksi yltäneen Ruotsin Stellan Bengtssonin.

Kunnas valmistui filosofian maisteriksi 1960-luvun lopulla. Kemia oli hänelle läpi elämän innostava aihealue. Kunnas aloitti Telkolla kemikaalikaupan parissa, siirtyi sitten Raken kemikaaliosaston johtajaksi ja matkusti ympäri maailmaa kaupanteossa. Hän oli jo 1970-luvulla todellinen kosmopoliitti. Aasia ja etenkin Kiina tulivat hänelle tutuksi.

Vuodet 1976–1979 Kunnas toimi Lahdessa Kemiansalpa oy:n tehtaanjohtajana. Vuonna 1979 hän aloitti yrittäjänuransa, joka jatkui menestyksekkäästi aina eläkkeelle siirtymiseen asti.

Kansainvälisyys leimasi hänen yrittäjyyttäänkin, ja liiketoimia oli mm. Sveitsissä, jossa hän perheineen asui 1979–1982, ja myöhemmin Turkissa.

Kunnas oli monipuolisesti sivistynyt terävä-älyinen henkilö: luonnontieteiden lisäksi erityisesti politiikka ja historia, varsinkin Ruotsi-Suomen vaiheet sekä sotahistoria, olivat hänen ominta alaansa. Hän oli aina valmis hyvään keskusteluun ja mielipiteiden vaihtoon ja olikin muun muassa Suomalaisen klubin teemailtojen vakiovieras.

Pentti oli taitava sanankäyttäjä ja haastava väittelijä. Hän oli hauska seuramies, ja monet hänen juttunsa ja tarinansa ovat jääneet lähtemättömästi läheisten mieliin.

Luonto oli Pentille tärkeä rentoutumiskeino. Hän rakensi kaksi mökkiä: toisen Sysmään, toisen Inkooseen. Myös Suomen Lappi oli hänelle tärkeä matkakohde.

Kaukomaat vetivät häntä pysyvästi puoleensa, ja poikansa Peterin kanssa hän matkusti paljon.

Voimien ja vauhdin hiipuessa Pentin huumori, terävyys ja kaipuu hyviin väittelyihin eivät kadonneet. Hän säilytti positiivisen asenteensa ja halusi loppuun asti olla muiden seurassa.

Esko Heikkinen

Ville Lappi

Vesa Lappi


Kirjoittajat ovat Pentti Kunnaksen entinen pelikaveri sekä sisarenpoikia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet