Muistot

Mariss Jansons 1943–2019

Kapellimestari

Kapellimestari Mariss Jansons kuoli 30. marraskuuta 2019 pitkäaikaisten sydänvaivojen seurauksena kotonaan Pietarissa. Hän oli 76-vuotias, syntynyt ­Riiassa 14. tammikuuta 1943.

Jansonsin isä Arvid oli oopperatalon kapellimestari ja äiti Iraida laulaja. Jo 3-vuotiaana Mariss kertoi haluavansa kapellimestariksi. 6-vuotiaana alkoi viulunsoitonopetus, ja samaan aikaan poika luki jo orkesteripartituureja.

Isä pääsi assistentiksi ja myöhemmin kapellimestariksi Leningradin filharmonikkoihin 1952. Perhe seurasi vuonna 1956 kaupunkiin, jota Jansons piti kotinaan loppuun asti.

Opinnot jatkuivat Rimski-Korsakov-konservatoriossa ja Wienissä.

Jansons sai isänsä entisen viran Leningradin filharmonikoissa, ja vuonna 1979 hän nousi myös Oslon filharmonikkojen johtoon. Jansons kehitti orkesterin eurooppalaiselle huipputasolle parinkymmenen vuoden ylikapellimestarikaudellaan.

Jansons sai sydänkohtauksen johtaessaan Puccinin La bohèmea Oslossa 1996. ”Sen jälkeen täytyi pohtia elämän tarkoitusta. Luullakseni minusta tuli syvällisempi”, hän kertoi HS:lle.

Hän otti toisen orkesterin Pittsburghista Yhdysvalloista 1996 ja jätti Oslon vuosituhannen vaihteessa, kun konsertti­salin johto ei suostunut hänen suunnitelmaansa heikohkon akustiikan korjaamiseksi.

Lopullinen hyppy supertähteyteen tapahtui vuonna 2004, kun Baijerin radion sinfonia­orkesteri ja heti sen jälkeen Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri saivat hänet ylikapellimestarikseen.

Concertgebouw-orkesteri valittiin Jansonsin kaudella kansainvälisessä kriitikkoäänestyksessä jopa ”maailman parhaaksi”.

Orkesterin ylikapellimestarin tehtävät Jansons jätti 2015, mutta yhteistyö jatkui.

Jansons oli vielä viime vuonna Helsingin juhlaviikoilla suurenmoisessa vedossa Baijerin ra­dion sinfoniaorkesterin kanssa, ja Helsingin Sanomien arvostelussa kirjoitettiin jopa, että ”vastaavaa orkesterisoiton juhlaa emme ole kuulleet koskaan Musiikkitalossa”.

Tänä vuonna terveysongelmat pahenivat. Jansons sai sairauskohtauksen kesken Wienin filharmonikkojen konsertin ja joutui peruuttamaan konsertteja ja kiertueita Concertebouw-orkesterin ja Baijerin radion sinfoniaorkesterin kanssa. Se kiihdytti puheita siitä, että hänen tulisi jo jättää ylikapellimestarin tehtävät Münchenissä.

Mutta jokainen, joka on nähnyt Jansonsin lavalla, ymmärsi, että hän halusi johtaa niin pitkään kuin vain pystyi.

Musiikki oli hänen elämänsä, ja hän nautti siitä jokaisella solullaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet