Muistot

Pi Sarpaneva 1933–2019

Sisustusarkkitehti ja vaatesuunnittelija

Sisustusarkkitehti Pi (Ann-Mari) Sarpaneva (o.s. Holmberg) kuoli Helsingissä 27. joulukuuta 2019 86-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 14. joulukuuta 1933.

Pi Sarpanevan lapsuus oli onnellinen ja harmoninen huolimatta maassa raivonneista talvi- ja jatkosodista. Ensimmäiset 23 kesäänsä hän varttui Lill-Bastön saarella, jossa vietettiin rikasta ja kansainvälistä seuraelämää.

Ajan oloissa poikkeuksellinen kasvuympäristö hioi jo varhain Sarpanevan sosiaalisia taitoja ja tutustutti vieraisiin kieliin. Sammumaton rakkaus luontoon ja erityisesti saaristoon syttyi noina vuosina.

Sarpaneva osoitti jo varhain soveltuvuutensa ja kiinnostuksensa liikunnallisiin lajeihin. Tanssista tuli hänelle intohimo. Hän aloitti balettitunnit 8-vuo­tiaana rouva Vilagos-Vilakosken tanssikoulussa. Myöhemmin Mary Paischeffin balettikoulussa hän tutustui muun muassa aikansa tunnettuihin tanssivaikuttajiin Margaretha von Bahriin ja Tamara Rasmusseniin.

Kielellinen lahjakkuus ohjasi Sarpanevan ainevalintaa koulussa, jossa hän luki saksaa, englantia ja ranskaa. Myöhemmin opiskelu- ja harjoitteluaikoinaan Italiassa ja Espanjassa hän omaksui sujuvasti molempien maiden kielet. Äitinsä äidinkielen tanskan hän oli oppinut ollessaan sodan aikana vuonna 1942 evakuoituna sukulaisten luona Tanskassa.

Sarpanevan kiinnostus taiteisiin syttyi seuratessa mainospiirtäjänä toimivan Karin-äidin työskentelyä. Työnsä ohella tämä maalasi myös akvarelleja ja teki veistoksia. Ilmeinen lahjakkuus sekä piirtämiseen että muotoiluun veivät Pi Sarpanevan taiteilijapiireihin.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1951, hän aloitti opinnot Ateneumissa, josta hän valmistui sisustusarkkitehdiksi.

Ateneumissa Pi Sarpaneva tapasi Timo Sarpanevan, joka toimi vuosina 1953–1956 oppilaitoksessa tekstiilinsuunnittelun opettajana. He avioituivat 1954. Liitosta syntyi kaksi poikaa.

Timo Sarpaneva oli saavuttanut ensimmäiset kansainväliset voittonsa teollisena suunnittelijana Milanon triennaleissa 1950-luvun alussa. Kielitaitoinen, kansainvälisesti verkostoitunut ja tyylikäs vaimo oli monesti avainasemassa suhdetoiminnassa.

Timo ja Pi olivat myös menestyksekäs, tuottelias ja monipuolinen työpari erityisesti tekstiiliteollisuudessa 1950- ja -60-luvuilla. He suunnittelivat yhdessä ja erikseen vuosien ajan sekä kudottuja että painettuja kankaita useille kansainvälisille yrityksille, joista mainittakoon Mölnlycke, Kinnasand, Tampella ja Porin Puuvilla Oy.

1960-luvun puolivälissä Sarpanevat hankkivat omistukseensa Helsingin keskustassa sijaitsevan muotihuone Ikan, jossa vaalittiin perinteistä ateljeetyötä. Tämä toimi lähtölaukauksena Pi Sarpanevan itsenäiselle ja menestyksekkäälle uralle vaatesuunnittelijana. Kestilälle suunnitellut Juniper-asukokonaisuudet naisille ja Salon Leninkitukun Ambiente-kankaista valmistamat mallistot olivat vahva näyttö miehensä varjosta ponnistavalle itsenäiselle osaajalle.

Avioeron jälkeen, 1970-luvun alussa, puolisot pysyivät ystävinä ja keskustelivat usein töistään. He arvostivat toistensa mielipiteitä ja näkemyksiä. Pi Sarpaneva perusti vuonna 1971 yhdessä muotitaiteilija Maj Kuhelfeltin kanssa työvaatteiden suunnitteluun erikoistuneen yrityksen P&M Designin. Hänen jäädessään eläkkeelle esikoispoika Tom jatkoi yrityksen toimintaa vaimonsa Jaanan kanssa.

Pi sarpaneva oli valpas, aikaansa seuraava ja rohkea kokeilija. Hän suunnitteli myös muun muassa logoja, painotuotteita sekä saaristoluontoon soveltuvan kesäasuntomalliston. Hän työskenteli myös koko uransa ajan sisustusarkkitehtina ja teki useita projekteja yhteistyössä arkkitehtipoikansa Polon kanssa.

Iniön saarille Pi kaipasi aina. Silokalliot, kituliaat männiköt ja aavat vedet olivat hänen sielunmaisemansa. Siellä, viimeisinä vuosinaan, hän oli onnellisimmillaan perheensä ja erityisesti lastenlastensa ympäröimänä.

Pi Sarpaneva valittiin vuonna 1989 Espan Friiduksi ”kiitokseksi suuriarvoisesta työstä Esplanadin omaleimaisuuden säilyttämiseksi ja viihtyvyyden lisäämiseksi”.

Hänelle myönnettiin vuonna 1996 Suomen Leijonan Ritarikunnan I luokan ritarimerkki tunnustuksena ansioistaan suomalaisen vaatesuunnittelun ja muodin edistämisestä.

Nils Holmberg

Marjatta Sarpaneva


Kirjoittajat ovat Pi Sarpanevan veli ja ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet