Muistot

Kari Björses 1941–2019

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja Kari Björses kuoli 78-vuotiaana Helsingissä 21. joulukuuta 2019. Hän oli syntynyt Jyväskylässä 31. lokakuuta 1941.

Nuoruusvuotensa Björses vietti Vaasassa, jossa hän tapasi tulevan elämänkumppaninsa ja vaimonsa Marketan vuonna 1956. Björses valmistui Vaasan kauppaopistosta merkonomiksi vuonna 1963.

Ura mainosalalla markkinoinnin suunnittelijana alkoi vuonna 1975 Mainospoint oy:ssä, josta hän siirtyi AC-Mainokseen. Kipinä suoramarkkinointiin syntyi 1980-luvun taitteessa. Björses oli avainhenkilönä perustamassa Make Direct oy:tä, joka oli Suomen ensimmäisiä suoramarkkinointiin erikoistuneita mainostoimistoja.

Elämänmyönteiselle Björsesille oli tärkeää luoda Make Directiin ilmapiiri, jossa ihmisillä on hyvä olla ja työskennellä. Koulutus ja jatkuva oppiminen olivat keskeisessä roolissa. Björses oli ylpeä siitä, että yhtiön työntekijöistä kuusi ihmistä aloitti myöhemmin omat yrityksensä.

Make Directin jälkeen Björses toimi suoramarkkinoinnin johtajana ja toimitusjohtajana Lintaksessa, Törmällä ja JWT:llä.

Vuosien varrella Björsesistä tuli yksi Suomen suoramarkkinoinnin johtavista hahmoista. Hän oli pitkäaikainen Suomen Suoramarkkinointiliiton hallituksen jäsen. Mr. Huippusuoranakin tunnettu Björses oli kilpailun tuomariston puheenjohtaja kymmenen vuoden ajan.

Uran kohokohta osui vuoteen 1999, jolloin markkinointi- ja mainonta-ammattilaiset äänestivät hänet Suomen parhaaksi suoramarkkinoijaksi. Vuonna 2004 SSML myönsi Björsesille ansiomerkin suoramarkkinoinnin edistämisen hyväksi tehdystä työstä.

Työn ulkopuolella Kari Björsesille oma perhe ja harrastukset olivat erittäin tärkeitä. Vierailut pojan luona Lontoossa olivat aina odotettuja ja mieluisia. Mökin sijaan lomat koostuivat useista ulkomaan matkoista aina Nizzasta Cape Towniin asti.

Lähellä sydäntä Karille oli myös Helsingin jalkapalloklubi, jonka sikariportaassa hän toimi yli vuosikymmenen. Eläke-Mersu oli Karin ylpeyden aihe, johon hän vielä viimeisellä viikollaan ehdottomasti halusi erikoisvahauksen.

Eläkkeelle jäämisen jälkeen ruoanlaitosta ja golfista tuli hänelle intohimo. Kesäaamuisin Karin ja Marketan näki säännöllisesti Talin golf-kentällä jo klo 5.30 lyömässä ulos 1. reiällä. Ulkomaan matkoilta hankitut keittokirjat inspiroivat kokeilemaan uusia makuelämyksiä. Tänäkin vuonna jouluruuat oli tarkkaan suunniteltu niin kuin aina.

Vaikka sairaus vei Karilta voimat nopeasti ja yllättäen, hän eli jokaisen päivän myönteisenä täynnä elämänhalua ja tulevaisuutta positiivisin mielin suunnitellen.

Lars Björses

Markku Pennanen

Kirjoittajat ovat Kari Björsesin poika ja yhtiökumppani.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet