Muistot

Raimo Sirén 1941–2020

Kunnallisneuvos

Kunnallisneuvos Raimo Sirén kuoli syöpään Lempäälässä 6. tammikuuta 2020. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Sipoossa 31. lokakuuta 1941.

Sirén teki työuran markkinoinnin johto- ja asiantuntijatehtävissä, esimerkiksi 15 vuotta Katepalin myyntijohtajana. Kokoomuslaisen hänestä teki Juha Rihtniemen kauden pyrkimys kehittää puoluetta moniarvoisempaan ja suvaitsevampaan suuntaan.

Sirén valittiin Lempäälän kunnanvaltuustoon 1984 ja viimeisen kerran vuonna 2012 päättyneelle kaudelle. 16 vuotta Lempäälän kunnanhallituksessa ja kuusi vuotta sen puheenjohtajana johtivat osaltaan siihen, että Lempäälä valittiin vuoden talouskunnaksi Suomessa 1999.

Sirén toimi puheenjohtajana myös esimerkiksi kunnanvaltuustossa ja veti kokoomuksen Lempäälän kunnallisjärjestön puheenjohtajana kunnallisvaalit vuosina 1996, 2000 ja 2008. Puolue nousi joka kerralla Lempäälän suurimmaksi.

Pirkanmaan liitossa hän toimi 20 vuotta esimerkiksi maakuntavaltuuston puheenjohtajana ja maakuntahallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Lempäälän kunnan ja Pirkanmaan liiton keskeisenä päätöksentekijänä Sirén osasi erottaa isot asiat pienistä ja keskittyi erityisesti maankäyttö- ja kaavoitusasioihin sekä taloudesta huolehtimiseen.

Sirén näki pitkälle eteenpäin. Hän piti Lempäälän ja Pirkanmaan velvollisuutena kasvaa, koska väestön keskittyminen vetovoimaisille alueille on väistämätöntä ja Suomen edun mukaista. Kasvu edellytti liikenneyhteyksien jatkuvaa kehittämistä, mitä Sirén vahvasti tuki.

Lempäälän kunnassa Sirén muistetaan ennen kaikkea vastuullisen taloudenhoidon puolestapuhujana. Sirénin opetus meille jälkipolville on, että hyvin hoidetussa kunnassa menot mitoitetaan tuloihin, eikä päinvastoin.

Sirén kirjoitti kaksi lahjakirjaa Lempäälän ja Pirkanmaan asukkaille: Läpi harmaan kiven (2004) ja Sydäntä ja pelisilmää (julkaistaan keväällä 2020).

Kirjat hän teki innostaakseen ihmisiä kunnallispolitiikkaan päättämään kouluista, terveyskeskuksista ja muista keskeisistä asioista sekä helpottamaan sisäänpääsyä valtuustotyön arkeen.

Sotilasarvoltaan hän nousi reservin majuriksi. Kunnallisneuvoksen arvonimen hän sai 2002. Huomionosoituksiin kuului myös esimerkiksi Suomen Leijonan Ritarikunnan ritarimerkki.

Sirén totesi usein, että ura sekä kunnallispolitiikka eivät olisi onnistuneet ilman Marketta-puolisoa. Kotosalla tahtopoliitikko oli kolmen lastenlapsen leppoisa vaari.

Politiikka oli Sirénin mukaan kovaa mutta myös kehittävää peliä. ”Ilman kunnallispolitiikkaa en ymmärtäisi eri ihmisten tarpeita ja ajatuksia niinkin monipuolisesti kuin nyt teen”, hän kirjoitti.

Sirén katsoi politiikassa mukana olon kehittäneen häntä ihmisenä ja piti sitä Lempäälän ja Pirkanmaan kehitystyön ohella arvokkaimpana asiana, mitä hän oli politiikasta saanut.

Arto Satonen

Kirjoittaja on Raimo Sirénin ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet