Muistot

Hannu Kangas 1940–2019

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja Hannu Kangas kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen 21. joulukuuta 2019 kotonaan Asikkalan Kalkkisissa. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Asikkalassa 19. helmikuuta 1940.

Kangas syntyi Kalkkisten kylässä Eeva ja Lauri Kankaan kolmilapsiseen pienviljelijäperheeseen.

Kansakoulun hän aloitti Riihilahdessa samassa rakennuksessa, missä Finlandia-uistimen tuotantotilat sijaitsevat nykyisin.

Nuoruusaika kului paljolti urheiluharrastuksissa ja vanhempien auttamisessa maataloustöissä erityisesti keväisin ja syksyisin.

Miehuusikään tultuaan Kangas suunnitteli veljensä kanssa kaivinkoneen hankkimista ja sillä urakoinnin aloittamista.

Kun töitä ei alkanut löytyä, hän autteli siskon miestä uistinten tekemisessä, mikä toden­näköisesti vaikutti myöhempään uravalintaan.

Amerikkalainen kauppias pyysi nähtäväkseen Kankaan veljesten uistinmalleja 1950-luvun lopulla. Puolen vuoden kuluttua tuli iso tilaus.

Oma Nils Master -niminen mallisto luotiin, ja niin alkoi Finlandia-uistimen tarina. Yritys perustettiin 1963.

Kangas hoiti henkilökohtaisesti yrityksen Nils Master- ja Bete-tuotteiden kuljetukset tehtaalta lentorahtiasemalle, satamaan ja tukkukauppaan 1960-luvulta aina kuolemaansa asti.

Paikallisella Mukkusten tanssilavalla Hannu tapasi Siljan, ja pari vihittiin 1963.

Perheeseen syntyivät tyttäret Hannele ja Miia, jotka työskentelevät nyt Finlandia-uistimen palveluksessa.

Myös vaimo Silja toimi perheyrityksessä vuosikymmenten ajan. Hän menehtyi vakavaan sairauteen 2011.

Työ uistinvalmistuksessa vaati pyöreitä päiviä, mutta siitä huolimatta Kangas osallistui aktiivisesti myös yhteiskunnalliseen ja järjestöelämään 1970-luvulta lähtien.

Hän oli muun muassa Asikkalan kunnanvaltuuston, kunnanhallituksen ja sairaanhoitopiirin valtuuston jäsen sekä toimi elinkeino- ja perusturvalautakunnan puheenjohtajana.

Hän sai sovittelutaidoillaan riitaisatkin kokoustilanteet rauhoitettua ja ajoi tinkimättä kuntalaisten etua ja oikeuden­mukaista kohtelua sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Kangas oli mukana myös Asikkalan yrittäjien ja Lions-järjestön toiminnassa. Finlandia-uistin sai Asikkalan Vuoden Yrittäjä -palkinnon 1990 ja oli Päijät-Hämeen Vuoden Yrittäjä 2003. Hänet nimitettiin Kalkkisten tontuksi 2014.

Kalastuksen ohella rakkain harrastus Hannulle oli metsästys.

Nuoruusvuosina metsäkanalintu- ja jänisjahdit ja sittemmin viimeisiin elinviikkoihin asti jatkunut hirvijahdissa mukana olo olivat hänelle kaikki kaikessa.

Omaiset, työtoverit, lukemattomat ystävät ja tuttavat jäävät kaipaamaan reilua, avuliasta, lämminsydämistä ja lupsakkaa Hannua, jonka monet sanonnat ja sattuvat letkautukset ovat jääneet muistiimme lentävinä lauseina.

Eino Luostarinen

Kirjoittaja on Hannu Kankaan pitkäaikainen ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet