Muistot

Tuija Talvitie 1959–2020

Toiminnanjohtaja

Toiminnanjohtaja Tuija Talvitie kuoli pitkäaikaiseen sairauteen kotonaan Espoossa 2. tammikuuta 2020. Hän oli 60-vuo­tias, syntynyt Lapualla 29. elokuuta 1959.

Pohjalaiset juuret olivat Talvitielle kunnia-asia. Vaikka lapsuuden perhe muutti ensin Rovaniemelle ja asettui myöhemmin Helsinkiin, suhde sukuun ja kotiseutuun pysyi aina lämpiminä.

Pohjalaisella päättäväisyydellä Talvitie lähti myös vaihto-opiskelijaksi Yhdysvaltoihin 17-vuotiaana. Vaihtovuoden aikana syttyi hänen elämänpituinen intohimonsa englannin kieleen, ja vuonna 1979 alkoivat opinnot Helsingin yliopiston englantilaisen filologian laitoksella.

Valmistuttuaan 1987 Talvitie päätyi sattuman kautta kielitieteilijälle sopivaan työhön British Counciliin, toiseksi apulaiskirjastonhoitajaksi. Etevä ja tarmokas apulainen huomattiin, ja lyhytaikaiseksi kaavailtu pesti jatkui lopulta 22 vuotta.

Vuodet 1997–2009 Talvitie johti Suomen toimistoa ja tuli tunnetuksi kansainvälisten kulttuurisuhteiden asiantuntijana sekä valovoimaisena puhujana ja ammattijohtajana.

Talvitie toimi konfliktiratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen (CMI) hallituksen jäsenenä vuosina 2006–09. Syksyllä 2009 hänet kutsuttiin CMI:n toiminnanjohtajaksi.

Talvitien tullessa CMI:n johtoon organisaatio oli kansainvälisessä mittakaavassa pieni ja paini siihen liittyvien rahoitushaasteiden kanssa. Seuraavan kymmenen vuoden aikana CMI:stä kasvoi kansainvälisesti yksi arvostetuimmista konfliktinratkaisuorganisaatiota, joka toimii globaalisti lähes sadan asiantuntijan voimin.

Talvitien koko uran keskeisiä kulmakiviä olivat oppiminen, yhteistyö ja uteliaisuus. Näiden periaatteiden pohjalle hän rakensi, yhdessä meidän ja koko CMI:n asiantuntijajoukon kanssa, kansainvälisesti arvostetun ja menestyvän organisaation.

Talvitie tunnettiin aidon yhteistyön ja vuorovaikutuksen vahvana puolestapuhujana, ja hän nautti suurta arvostusta konfliktiosapuolten, kansainvälisten yhteistyökumppanien sekä CMI:n työtovereiden parissa.

Talvitie oli laajasti kiinnostunut maailman ja yhteiskunnan eri ilmiöistä.

Hänen sydäntään lähellä olivat muun muassa tasa-arvokysymykset, poikkitieteellinen yhteistyö sekä niistä syntyvät innovaatiot. Hän loi ilmapiirin, jossa kannustettiin työntekijöitä miettimään ja kokeilemaan uutta.

Talvitien ansiosta CMI:stä kasvoi arvostettu naiset ja rauhanvälitys -teeman osaaja ja puolestapuhuja. Esimerkki ennakkoluulottomuudesta on myös uuden teknologian ja neurotieteiden hyödyntäminen rauhanvälityksessä.

Talvitie oli aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja vaikuttaja. Hän toimi hallituksen puheenjohtajana ajatushautomo Demos Helsingissä, josta kasvoi näinä vuosina kansainvälisesti kysytty tulevaisuusorientoituneen hallinnon kehittäjä.

Hän johti myös e2 Tutkimuksen hallitusta ja Suomen tähän asti suurimman tiedeperustaisen haastekilpailun Helsingin Challengen tuomaristoa vuonna 2017.

Johtajana ja ihmisenä Talvitie oli helposti lähestyttävä, ja hänellä oli aina aikaa muille ihmisille. Vahva luottamus työtovereita ja kumppaneita kohtaan mahdollisti mutkattoman yhteistyön. Talvitie sanoi: ”Kun hyvät ihmiset tekevät jotain, niin hyviä asioita tapahtuu.”

Hänellä oli kyky saada ihmiset luottamaan itseensä, ja usein innostus vei myös Talvitien mukanaan.

Vaikka työn sisältö käsitteli globaaleja haasteita ja ihmisten kärsimystä, Talvitie suhtautui usein haasteisiin positiivisia näkökulmia etsien.

Hänellä oli vahva visio siitä, että maailmaa voi ja tulee muuttaa paremmaksi, ja hänen tahtonsa muuttaa asioita toimi esikuvana ja tukena myös muille.

Merkittävän uran tehnyt Talvitie piti suurimpana saavutuksenaan kahden poikansa, Otson ja Aarnen, kannustamista omilla elämän poluillaan puolisonsa Tuomas Saastamoisen kanssa. Perheen koti oli aina avoinna ystäville, työtovereille ja ulkomaisille vieraille. Talvitietä jääkin kaipaamaan poikkeuksellisen laaja joukko ystäviä – lähellä ja kaukana.

Martti Ahtisaari

Crisis Management Initiativen perustaja ja entinen hallituksen puheenjohtaja.

Alexander Stubb

Crisis Management Initiativen hallituksen puheenjohtaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet