Muistot

Carita Rindell 1947–2019

Näyttelijä

Näyttelijä, teatteriohjaaja Carita (Kaarina Margareta) Rindell kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen Helsingissä 15. joulukuuta 2019. Hän oli 72-vuotias, syntynyt Helsingissä 10. kesäkuuta 1947.

Rindell suoritti teatteriopintonsa Tanskassa pohjoismaisessa teatterilaboratoriossa vuosina 1968–71. Opettajana toimi pääasiassa Eugenio Barba ja jaksottaisesti myös Jerzy Grotowski, Dario Fo sekä Etienne Decroux.

Opintojensa päätteeksi Rindell esiintyi Barban ohjaamassa näytelmässä Ferai, joka nosti Odin Teatretin maailmanmaineeseen. Esitys nähtiin Suomessa 1971.

Suomeen palattuaan Rindell perusti Esa-Tapani Eskolan kanssa Tornioon teatteriryhmän Teatteri 41 ja toimi Työväen näyttämöiden liiton kiertävänä ohjaajana.

Teatteri Pesää hän oli perustamassa 1978. Siinä hän työskenteli 40 vuoden ajan ohjaten ja näytellen.

Kotikaupungissaan Keravalla Rindell oli monin tavoin aktiivinen toimija.

Yhdessä poikansa Sebastian Kaatrasalon sekä Eeli Klemetin kanssa Rindell perusti Suomen ensimmäisen yksityisen teatterikoulun Teatterilaboratorio ECS:n vuonna 1994.

Teatterilaboratorion Grotowskiin nojaava työmetodi ei sulautunut vaivattomasti vallitsevaan teatterikäsitykseen. Työtavan fyysinen rasittavuus oli monelle liikaa. Opiskelun aloittajia oli moninkertainen määrä sen loppuun suorittaneisiin nähden.

Näyttelijäntyön opintojen lisäksi Rindell edellytti oppilaiden osallistuvan yhteiskunnan kehittämiseen, sosiaaliseen vastuunottoon ja vapaaehtoistyöhön.

Teatteri Pesään kuuluva nuorisoteatteri Studio C teki nuorisotyötä ja oli ponnahduslauta usealle sukupolvelle. Soveltavaa teatteria tehtiin muun muassa kehitysvammaisten, mielenterveyskuntoutujien, vankien ja ikäihmisten kanssa.

Teatterilaboratorio ECS:n työ jatkuu entisten opiskelijoiden kautta: Suomessa ja ulkomailla esiintyvien näyttelijöiden, soveltavan taiteen ja hoitotyön ammattilaisten työssä sekä Laboratorioteatteri Fennicassa.

Taiteellisen työnsä lisäksi Rindell toimi Keravan kaupunginvaltuustossa ja sivistyslautakunnassa sekä koulutti sote-alan opiskelijoita ja työntekijöitä.

Carita ei piilottanut persoonallisuuttaan. Hän oli värikäs, räiskyvä ja yllättävä sekä äärimmäisen herkkä ja tarkkanäköinen. Hän ei koskaan pelännyt nousta puolustamaan oikeaksi katsomaansa asiaa.

Poikansa kuoleman jälkeen Caritan elämässä oli vuosien raskas ja hiljainen jakso. Katkeruuteen taipumaton persoonallisuus ja katoliseen uskoon kääntyminen saivat elämänvoimat palaamaan, ja hän aloitti työnsä uudelleen. Työ ja usko olivat aina kantavia voimia.

Elämänsä loppuun saakka Caritan tuttavapiiri oli alati laajeneva. Hän kohtasi ihmiset nöyristelemättä tai nyrpistelemättä. Hänen seurassaan keskustelu ei lakannut koskaan, hän piti sitä yllä, vaikka yksin.

Carita Rindellin viimeiseksi jäänyt näyttelijäntyö oli monologiesitys Marqueriten hiljaisuus vuonna 2019.

Mika Juusela

Kirjoittaja on Carita Rindellin entinen oppilas.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet