Muistot

Klaus Järvinen 1936–2020

Musiikkineuvos

Musiikkineuvos Klaus ”Klasu” Järvinen kuoli Malmin sairaalassa Helsingissä 17. tammikuuta 2020. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Pohjois-Pirkkalassa 24. joulukuuta 1936.

Järvinen nousi kansallisesti tunnetuksi toimiessaan tele­vision suositun Levyraati-ohjelman pitkäaikaisena vakiojäsenenä vuosina 1976–89. Marimekko-paitoihin sonnustautunut musiikinopettaja tapasi ottaa kameran kautta suoran katsekontaktin kotikatsomoon ja kertoi kaunistelematta, mikä esityksen taiteellisessa osaamisessa kelpasi ja mikä ei.

Tässä roolissa hänestä tuli tunnettu ja kiistelty hahmo, jonka kustannuksella myös pilailtiin.

Järvinen suhtautui kriittisesti ja vaateliaasti kaiken musiikin tekemiseen, eikä aikakauden omaehtoinen rock, eritoten ­jokamiehen musisoinnin ­oikeuksia hyödyntänyt punk saanut hevin hänen hyväksyntäänsä.

Tiukan ja totiselta vaikuttaneen linjan perusteli missio, tarve korostaa kevyen musiikin koulutuksen merkitystä. Tällä saralla Järvinen oli kulttuurinen pioneeri. Yhdessä vaimonsa Seija Järvisen kanssa hän perusti vuonna 1972 Oulunkylän Pop & Jazz -opiston, joka oli tuolloin alallaan Euroopan ensimmäisiä ja Pohjoismaiden ainoa.

Nimi vaihtui myöhemmin Pop & Jazz Konservatorioksi. Klaus Järvinen jäi täysin palvelleena musiikkineuvoksena eläkkeelle konservatorion rehtorin virasta vuonna 2000.

Klaus Järvisen muistoa kun­nioitetaan laajoissa piireissä. Lukuisten entisten oppilaiden ja monien tämän päivän huipputaiteilijoiden sosiaalisessa me­diassa jakamissa muistoissa yhdistyy kiitollisuus, joka ei tue Levyraadin synnyttämää yksi­oikoista mainetta.

Useat opinahjossa varttuneet ammattilaiset kiittävät Järvistä kauaskatseiseksi, nuoria lahjakkuuksia omaan taiteelliseen näkemykseen kannustaneeksi pedagogiksi. Klaus ja Seija Järvisen periksi antamaton pioneerityö oli ratkaisevassa asemassa nostamassa suomalaisen kevyen musiikin koulutusta ja osaamista nykyiselle korkealle tasolle, jossa kansallinen osaaminen ja kansainväliset urat edustavat arkista normaalia.

Sotavuosina isättä varttuneen Klaus Järvisen lapsuus oli köyhä. Eri puhaltimia soittaneen Järvisen omaksi rakkaimmaksi instrumentiksi valikoitui klarinetti, jonka soiton hän pääsi aloittamaan 11-vuotiaana silloisen asuinpaikkakuntansa Lappeenrannan työväenyhdistyksen soittokunnassa.

Keikkamuusikkona Järvinen työskenteli eri tanssi- ja jazz­yhtyeissä ja suoritti Helsingissä Sibelius-Akatemiassa sekä solistisen että musiikinopettajan tutkinnon.

Oulunkylän yhteiskoulun musiikinopettajana Järvinen toi jo 1960-luvulla koululuokkaan bändisoittimia ja otti popmusiikin mukaan opetukseen.

”Hän oli sydämeltään opet­taja ja sielultaan taiteilija”, määrittelee Pop & Jazz Konservato­rion 50-vuotishistoriateosta valmisteleva dosentti Janne Mäkelä konservatorion sivuilla.

Klaus Järvinen valittiin vuonna 1986 Vuoden uusmaalaiseksi ja hän on saanut muun muassa Säveltaiteen valtionpalkinnon, Valtion taidepalkinnon sekä musiikkineuvoksen arvonimen.

Perheen kesähuvilalla Klaus Järvinen harrasti innokkaasti puutarhanhoitoa.

Arto Pajukallio
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi