Muistot

Kirsti Locke 1937–2020

Kotirouva

Kotirouva Kirsti Locke (o.s. Orraeus, ent. Jantunen) kuoli 82-vuotiaana Lontoossa 7. tammikuuta 2020. Hän oli syntynyt Helsingissä 2. joulukuuta 1937.

Locke syntyi kolmesta tyttärestä nuorimpana isänsä, rakennusmestari V. A. Orraeuksen rakentamaan lähes uuteen taloon Eteläiselle Hesperiankadulle. Isän rakentajakaverit olivat tokaisseet, että tontti oli melko kaukaa keskustasta hankittu. Lapsuus ja nuoruus kuluivat Hesperianpuistossa leikkien ja koripalloa pelaten.

Locken ensimmäisestä, jo nuorena solmitusta avioliitosta syntyi kaksi poikaa, Mika ja Jere. Tämän avioliiton kariuduttua 1960-luvun lopulla Kirsti muutti takaisin ”suvun omaan taloon” asuntoonsa, joka oli hieman liian suuri yksinasuvalle.

Niinpä hän laittoi lehteen ilmoituksen, jolla haki alivuokralaista.

Eräs nuori kaivosinsinööri Martin Locke tuli Lontoosta väliharjoitteluun Helsinkiin. Ei mennyt kauaakaan, kun nämä kämppikset alkoivat seurustella.

Paluun koittaessa Martin ehdotti Kirstille, josko tämä ha­luaisi tulla mukaan Lontooseen. Näin alkoi Lontoossa elämä, joka johti avioliittoon. Vuonna 1973 syntyivät kaksoset Petrica ja KimNico.

Pian Martin Locke sai siirron Zambiaan kuparikaivosalueelle Luanshyaan. Siellä rouvat seurustelivat keskenään pelaten pingistä, tennistä, squashia ja golfia sekä bridgeä, ja golfista ja bridgestä tulikin Kirsti Locken elinikäisiä harrastuksia.

Kruununa hän onnistui tekemään peräti kolme hole-in-onea golfissa. Harvinainen kunnianosoitus suomalaiselle oli valinta golfklubinsa Woodcote Parkin Lady Captainiksi.

Kolmen Afrikan-vuoden jälkeen Locket muuttivat takaisin Lontooseen. Kodinhoidossa oli aina apuna au-pair Suomesta, ja muutamasta heistä tuli ystävä loppuelämäksi.

Locken toisen talon puutarhassa oli iso uima-allas. Uiminen oli aina ollut Kirstin harrastus, ja hän toimi vapaaehtoisena uimaopettajana sekä lyhyen Harjavallassa asumisen aikana että kesämökillä Ruuhijärvellä.

Nyt Lontoon-kodin puutarhassa saattoivat Suomesta kyläilevät lapsenlapset Nikke ja Noora nauttia vesileikeistä Mummi-Mamin kanssa.

Myös lapsenlapsensa Tomaksen ja Joen Kirsti opetti uimaan. Omat ja lapsenlapset olivat hyvin rakkaita ja saivat nauttia Kirstin lauluista, leikeistä ja maukkaista ruuista.

Kirsti Locken viimeinen muutto seniorikotiin 15 vuotta sitten lopetti uimisen mutta sielläkin saivat nuorimmat lapsenlapset Sofie ja Charlie nauttia lettukesteistä.

Kirstin rakkaus Suomeen säilyi koko elämän. Loppuvuosina vierailut olivat yhä tiheämpiä, kun koti-ikävä kasvoi etenkin Martinin kuoltua muutama vuosi sitten. Jopa muutto Suomeen oli mielessä viimeisen elinvuoden aikana.

Vielä viime kesänä Kirsti ­matkusti Suomeen useita ker­toja sukulaisia ja viimeisiä elossa olevia ystäviään hyvästelemään.

Mika Jantunen

Kirjoittaja on Kirsti Locken poika.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet