Muistot

Kalevi Hyvärinen 1948–2019

Insinööri

Insinööri Kalevi Hyvärinen kuoli hiihtoladulla Kuusamossa 71-vuotispäivänään 22. joulukuuta 2019. Hän oli syntynyt Varkaudessa 22. joulukuuta 1948.

Hyvärinen opiskeli Kuopiossa konstruktiotekniikan insinööriksi. Työuransa hän aloitti teollisuusilmanvaihdon ja pneumaattisen kuljetuksen suunnittelijana, siirtyi Huberin IV-markkinointipäälliköksi ja sitten Ilmateollisuus oy:hyn, jossa hän työskenteli ensin Jyväskylän ­alueella ja myöhemmin pääkaupunkiseudulla suurten kohteiden projektipäällikkönä.

Tekninen peruskoulutus ja vuosien saatossa syntynyt käytännön kokemus antoivat Hyväriselle jo 1970- ja 1980-luvulla asiakkaiden arvostaman ammattilaisen aseman. Yrityskaup­pojen myötä Hyvärisen ura jatkui muun muassa Fläktillä ja ABB:lla.

Alaa mullistaneiden ThermoNet-ratkaisujen markkinointi 1990-luvun aikana ja myöhemmin työ Caverion oy:ssä laajensivat edelleen hänen verkos­toaan rakentajiin ja rakennuttajiin.

Hyvärinen oli määrätietoinen ja aikaansaapa, yhteistyötä korostava kumppani. Hän paneutui syvällisesti erilaisiin tehtäviin ja pyrki löytämään rakentavia, luotettavia ratkaisuja. ”Se pidetään mitä luvataan, ja vankalla kädenpuristuksella vahvistettua sopimusta ei muuteta ajan saatossa”, oli hänelle tunnusomaista käytöstä.

Aktiivisena yhdistyshenkilönä hän toimi ensin Jyväskylän ja sitten Espoon LVI-yhdistyksen hallituksissa, ja muutoinkin paikallisten yhdistysten kantavana voimana koko elämänsä ajan. Hyvärinen vei toimialan asioita määrätietoisesti eteenpäin, itsensä peliin laittaen. Hän teki alaa tunnetuksi kirjoittajana, luennoitsijana, kouluttajana ja jopa tv-esiintyjänä.

Pitkäaikaisena Suomen LVI-liiton hallituksen ja liiton puheenjohtajana hän halusi edistää kansainvälistä yhdistys­toimintaa. Hän vastasi SuLVI Golf-tapahtuman järjestelyistä vuosien ajan luovuttaen tehtävät eteenpäin vasta vuonna 2019.

Suomen LVI-liiton ”senioriammattilaisten”, Hotoraudan vääntäjien, Korkean Raadin Puheenjohtajaneuvoksen tehtävistä hän luopui elokuussa 2019.

Viimeiseksi yhdistystehtäväksi jäi Säätiö LVY:n hallituksen puheenjohtajuus. Suomen LVI-liitto kutsui Hyvärisen kunnia­jäsenekseen vuoden 2018 liittokokouksessa kiitoksena hänen ansioistaan alan hyväksi.

Eläkkeelle jäätyään Kalevi jäähdytteli hetken auttaen vanhoja yhteistyökumppaneitaan projekti- ja valvontatehtävissä. Hän hiihti ja patikoi Suomessa ja ulkomailla. Yhdessä vaimonsa kanssa hän valloitti Kilimanjaro-vuorenkin.

Viimeisten vuosien tärkeimmäksi harrastukseksi nousi golf. Eläkevuosinaan Kalevi vaali aktiivisesti vireyttään liikunnalla. Kuusamoon yhdessä ystävien kanssa rakennettu mökki ja murtomaahiihto olivat tärkeä osa hänen vapaa-aikaansa.

Kalevin lähipiiriin kuuluivat puoliso ja tytär perheineen.

Jukka Itkonen

Jukka Grönholm

Heikki Lamminaho

Kirjoittajat ovat Kalevi Hyvärisen ystäviä sekä kollegoita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet