Muistot

Mirella Freni 1935–2020

Oopperalaulaja

Legendaarinen sopraano Mirella Freni kuoli 84-vuotiaana 9. helmikuuta 2019 kotonaan Modenassa Italiassa pitkällisen sairastelun jälkeen. Hän oli syntynyt Modenassa 27. helmikuuta 1935.

Freni debytoi oopperalavoilla vuonna 1955 ja nousi kansain­väliseksi tähdeksi 1960-luvun alussa. Häntä ihailtiin italialaisen bel canto -perinteen ehkä ilmaisuvoimaisimpana edustajana Donizettin, Puccinin ja esimerkiksi Verdin oopperoissa.

Hän kuului vaikutusvaltaisen kapellimestarin Herbert von Karajanin lempilaulajiin ja valloitti oopperalavat myös yhteisissä produktioissa tenoriystävänsä Luciano Pavarottin kanssa.

Freni eteni rooleissaan vähitellen dramaattisempaan suuntaan mutta ei koskaan halunnut ylittää kauniin ja ilmaisuvoimaisen äänensä luontaisia rajoja.

Hänen Puccinin Madama Butterfly -levytyksensä ja filmatisointi Plácido Domingon kanssa ovat ylistettyjä, mutta hän ei koskaan esittänyt tätä raskasta roolia kokonaisuudessaan oopperanäyttämöllä.

Vuonna 1978 hän avioitui bulgarialaisen basson Nikolai Gjaurovin (englantilaisittain Nicolai Ghiaurov) kanssa ja ohjelmisto laajentui myös venäläiseen suuntaan.

Gjaurovin kanssa Freni esiintyi myös Helsingin juhlaviikoilla vuonna 1991. ”Nuorena Mirella Freni oli kevyt sopraano. Kokemuksen ja vuosien myötä hänen äänensä on kuitenkin saanut loistokkaita dramaattisia ulottuvuuksia – menettämättä lyyristä vivahteikkuuttaan. Freni yhdisti aarioissaan säteilevät lyyriset linjat sielukkaine pianissimoineen, tunteen lämmön, traagiset sykähdykset ja dramaattisesti laajenevat, pakahduttavat nousut. Näin joka aariasta syntyi elävä, inhimillinen oopperakohtaus”, Hannu-Ilari Lampila kirjoitti HS:n arvostelussa.

Freni jätti oopperalavat vuonna 2005 ja toimi opettajana Modenan lähellä yrittäen välittää bel canton hienoudet uudelle sukupolvelle. ”Mutta he kaikki huutavat”, Freni valitti The New York Timesin haastattelussa. ”Heillä ei ole kärsivällisyyttä.”

Freniä on pidetty laajalti suuren italialaisen tradition viimeisenä ylivertaisena edustajana, ja niin hän koki itsekin.

Kuten HS-arviossa 1991 sanottiin: Freni oli suurenmoinen taiteilija niin tulkitsijana kuin laulutekniikan hallitsijana.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet