Muistot

Claire Bretécher 1940–2020

Sarjakuvataiteilija

Ranskalainen sarjakuvataiteilija Claire Bretécher kuoli Pariisissa 11. helmikuuta 2020. Hän oli 79-vuotias, syntynyt katoliseen porvariperheeseen Nantesissa 17. huhtikuuta 1940.

Tiedon Bretécherin kuolemasta välitti hänen ranskalainen kustantamonsa Dargaud, mutta kuolinsyytä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Bretécher kävi Nantesissa taidekoulua, kunnes lähti 19-vuo­tiaana Pariisiin, Montmartren taiteilijapiireihin. Hän työskenteli lastenvahtina, opetti piirustusta ja myi kuvituksia ja sarjakuvia kaikille, joille ne kelpasivat.

Ensimmäisen sarjakuvansa hän piirsi Asterixista tunnetun René Goscinnyn käsikirjoitukseen. Facteur Rhesus -tarina julkaistiin L’Os à moelle -huumorilehdessä 1963. Bretécher teki sarjakuvia myös perinteisiin Tintin- ja Spirou-lehtiin

Goscinnystä tuli Bretécherin tärkein opas. Vuodesta 1969 alkaen Bretécher työskenteli Pilote-lehdelle, jonka päätoimittaja ja yksi perustajista Goscinny oli. Pilotessa ranskalainen sarjakuva alkoi aikuistua.

Bretécher loi Piloteen muun muassa selkeästi aikuisille suunnatun Cellulite-sarjan, josta ilmestyi suomeksi albumi Selluliitin sieluntilat (1994). Kaikkiaan Bretécherin albumeita on suomennettu neljä.

1970-luvulla Bretécher nousi Ranskan tärkeimpien sarjakuvataiteilijoiden joukkoon. Samalla hän itsenäistyi Goscinnyn toimituksellisesta ohjauksesta.

Vuonna 1972 Bretécher perusti Marcel Gotlibin ja Nikita Mandrykan kanssa L’Écho des savanes -lehden.

L’Écho des savanes viljeli selkeästi aikuisille suunnattua usein hävytöntä huumoria. Sen sivuilla Bretécher ja kumppanit pystyivät käsittelemään, mitä ­aiheita halusivat.

Tärkeintä sarjaansa Bretécher ei tehnyt sarjakuvalehteen. Vuonna 1973 hän alkoi julkaista uutisviikkolehti Le Nouvel Observateurissa Frustrés-sarjaa.

Helsingin Sanomat alkoi julkaista sitä Turha joukko -nimellä tammikuussa 1978. Siitä ilmestyi suomeksi myös kaksi albumia 1980-luvun alussa. Helsingin Sanomissa ilmestyi myös muun muassa Agrippina-sarja vuonna 1988.

Turhassa joukossa Bretécher teki tarkkanäköistä ja viiltävää satiiria yhteiskunnan eri tasoilta. Hän piirsi pelkistetyllä ja pettävän yksinkertaisella viivalla, joka välitti henkilöhahmojen ilmeiden ja ruumiinkielen vivahteet.

Bretécherin maine levisi laajalle. Vuonna 1976 semiootikko Roland Barthes sanoi häntä vuoden sosiologiksi. Umberto Eco kirjoitti esipuheen kirjaan hänen maalauksistaan.

Vuonna 1981 hänet listattiin Ranskan 26. vaikutusvaltaisimmaksi älyköksi.

Bretécher sai arvostetun Angoulêmen sarjakuvafestivaalin erikoispalkinnon vuonna 1983. Vuonna 2015 hänen tuotantonsa oli esillä Pompidou-keskuksen laajassa näyttelyssä.

Bretécher kuuluu sarjakuvan satiirikkojen mestareihin. Vieraillessaan Kemin sarjakuvapäivillä 1988 hän sanoi esikuvakseen amerikkalaisen Jules Feifferin, poliittisen sarjakuvan uranuurtajan.

Ranskan lehdistössä on lainattu monien kollegojen, kuten Enki Bilalin ja Tulevaisuuden arabin tekijän Riad Sattoufin, muistoja ja surunvalitteluja.

Some on tulvinut kansain­välisten taiteilijoiden kommentteja. Muun muassa suomalainen Kati Kovács muisteli, kuinka ihastui 15-vuotiaana Turhaan joukkoon, ja saksalainen Ralf König tunnusti vuolaasti velkansa Bretécherille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet