Muistot

Timo Keskinen 1930–2019

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Timo Pertteli Keskinen kuoli 28. joulukuuta 2019 kotonaan Jämsänkoskella. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Ikaalisten maalaiskunnassa 22. marraskuuta 1930.

Keskinen kasvoi työn tekemistä ja yritteliäisyyttä arvostavassa perheessä. Törmän maanviljelyskodissa toimivat kauppa ja posti, ja siellä oli pitkään kylän ainoa puhelin.

Perheen isän lähdettyä talvisotaan 9-vuotias Timo tarttui auraan ja toimi nuoremman veljensä kanssa monissa kotitilan töissä sekä osallistui sotilas­pojat-järjestön tehtäviin.

Keskinen suoritti ylioppilastutkinnon Ikaalisten lukiossa, mikä oli harvinaista maaseudulla vielä 1940-luvulla. Hän valmistui paperiteknologian diplomi-insinööriksi Espoon Otaniemestä.

Opiskeluaikanaan hän perusti Tertun kanssa perheen, johon syntyivät tytär ja poika.

34 vuotta kestäneen elämäntyönsä Keskinen teki Yhtyneet Paperitehtaat oy:n (nyk. UPM) palveluksessa Jämsänkoskella.

Jämsänkosken tehtailla hän toimi sellupohjaisten paperilaatujen valmistamisprosessissa ja sitä seuranneessa rakennemuutoksessa siirryttäessä kuumahierrepaperin valmistamiseen. Hän osallistui Jämsänkosken paperikone 3:n rakentamiseen ja johti pk 4:n rakentamisprojektin. Nämä koneet ovat edelleen toiminnassa.

Keskinen oli merkittävästi vaikuttamassa tarrapaperin valmistamisen aloittamiseen Jämsänkoskella. Työtehtävät veivät hänet usein myös ulkomaille. Jalostustehdas saavutti Keskisen johdolla alallaan johtavan aseman Skandinaviassa. Sen tuotemerkki Walki-paperi tuli tunnetuksi mm. kopiopaperista, sinisistä kouluvihkoista ja kierrevihkoista.

Johtajana Keskinen antoi arvostusta työntekijöilleen kierrellen usein tehdassaleissa keskustelemassa paperin valmistamisen eri vaiheista.

Taitavana ja sovittelevana neuvottelijana hän saavutti koko työyhteisönsä luottamuksen. Osana työtehtäviään hän oli ajan tavan mukaan edistämässä paikkakunnan harrastusmahdollisuuksia, mikä johti hänet sittemmin kunnallisten luottamustehtävien pariin.

Johtotehtäviinsä asiantuntemuksella paneutuneen Keskisen merkittävä työura maamme paperiteollisuudessa tuo edelleen hyvinvointia myös Jämsänjokilaakson elinkeinoelämälle.

Tasavallan presidentti myönsi hänelle Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkin.

Luonnonkaunis Jämsänkoski antoi Keskiselle eläkevuosina mieluisat puitteet liikunnan harrastamiseen ja kalastamiseen.

Lukeminen ja ajankohtaisten asioiden seuraaminen, järjestötoiminta ja aktiivinen osallistuminen kotiseudun tapahtumiin pitivät henkisen vireyden kirkkaana.

Keskinen oli herrasmies, joka valloitti huomaavaisuudellaan, huumorintajullaan ja vieraan­varaisuudellaan. Perhepiirissä kaipaamme turvallisen ja meitä aina muistaneen isän, apen ja ukin kannustavaa huolenpitoa.

Maija Keskinen

Tapio Keskinen


Kirjoittajat ovat Timo Keskisen miniä ja poika.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet